testvérkapcsolatok

2018.12.23. 15:58

Lengyel, magyar valóban két jó barát Bonyhádon

A Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság 2010 óta működik, és a Tolna megyei lengyeleket igyekszik összefogni. Az idei évről Surján József elnökkel beszélgettünk.

Munkatársunktól

– Milyen esztendőt zárnak?

– Jó évünk volt – mondta Surján József elnök. – Ha létszámban nem is, de hitben erősödött kis közösségünk. Idén szeptemberben harmadszor találkoztunk Jerzy Snopek úrral, Lengyelország magyarországi nagykövetével és magyar feleségével, Gedeon Mártával. Most már a beszélgetéseink lényegiek és mélyrehatóak, igazi eszmecserék voltak .

– Ugye, nem megszokott, hogy egy nagykövet ilyen gyakran látogat Bonyhádra?

– Valóban nem, ez Móser Zoltán fotóművész és etnográfus érdeme. Bár nem tisztem, de elmondhatom, hogy Snopek nagykövet úr és Móser Zoltán jó barátságban vannak, közös könyveik is megjelentek. Mondhatnánk tehát, hogy így könnyű.

Tartalommal töltik mega régi mondást az egyesület tagjai

– Valóban könnyű?

– Nem könnyű, de igazán nagy segítség. Idén november 11-én ünnepeltük a lengyelekkel együtt, hogy 123 év elnyomatás után újra visszanyerték, valójában visszavívták függetlenségüket, és önálló államot teremtettek. Tudjuk, hogy 1939 szeptemberében a nemzeti szocializmus és birodalmai megszállták Lengyelországot, de 1918. november 11. a Lengyel Függetlenség Napja maradt, egyben persze ez a Nagy háború végét is jelentette. Ezt méltó módon ünnepeltük itt Bonyhádon. A múltidézés az első világháborús szobornál kezdődött, ahol gyertyát gyújtottunk, majd a Magyar-Lengyel Barátság emlékművénél folytattuk. A himnuszok közös eléneklése és a koszorúzás a Magyar-Lengyel Barátság Emlékművénél és a Magyar-Lengyel Barátság Fájánál pedig mindig része a megemlékezéseinknek. A Lengyel Nagykövetség támogatásával érkezett a Lengyel Intézet „A Független Lengyelország sportcsillagai 1918–1939” című kiállítása. A kiállítás megnyitóján Tóth Bence középiskolai tanár mondott ünnepi beszédet.

– Milyen terveik vannak jövőre?

– Erről még a tagjainkkal közösen beszélünk és közösen is döntünk. Annyit azért elmondok, az eddigieknél szélesebb körben kívánunk dolgozni, hogy a környezetünkben élők is megismerjék, miszerint a „Polak, Wegier dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” („Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát”) mondás igazsága nemcsak az elmúlt történelem része, hanem ma is él. Mi a lengyeljeinkkel együtt így tartjuk.

Az elnök üzenete

Kívánok mindannyiunknak hitet, erőt és kitartást. Mi a csoportunkban a legtöbben katolikus keresztények vagyunk, ezért ide kívánkozik Szent II. János Pál pápa egy 1987-ben elmondott gondolata: „Aki megvallja hitét, és aszerint él, annak ár ellen kell úsznia. Ez pedig erőt és bátorságot kíván.” Sík Sándor költő pedig ezt vallja: „Boldog az a nép, amely hétköznap is Isten arcának fényében jár.” Ezek éltető gondolatok protestáns testvéreink számára is. Jézus születésére várva kívánok magunknak és mindannyiunknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában