Szent-György-napi Borünnep

2019.04.28. 20:00

A Szekszárdi borvidék jól áll a versenyben

A Hegyközségi Tanács huszadik alkalommal rendezte meg a Szent-György-napi Borünnepet, amely a Szekszárdi Borvidéki Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése és díjkiosztója is volt egyben.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Minden ember gyarló, de a borász attitűd belekényszeríti a gazdákat az aranyérmek hajszolásába – mondta köszöntőjében Bősz Adrián, a Hegyközségi Tanács elnöke a Babits rendezvénytermében tartott eseményen. Véleménye szerint az ezüstérem nem futottak még kategóriát jelent, hanem lehetőséget.

Magyarország egyik legjobb borvidékéről beszélünk, s a versenyben jól áll Szekszárd, hiszen magas minőségű borok készülnek – jelentette ki, a tettvágy pedig minél magasabb nívó elérésére sarkallja őket. Hozzátette: a szekszárdi versenyen a legkeményebb a borbírálat, nemzetközi kitekintésben is megállná a helyét a pontozásos rendszer. Az ide érkező ítészek nagyon kritikusak a borokkal, de ez nem baj. Apróbb hibának tartotta ugyanakkor, hogy frissen palackozott tételekkel is neveztek a versenyre, amelyektől azt várták, hogy nyerjenek.

Több szempontból is fontos a generációváltás, amely a borvidéken jelenleg zajlik – jelentette ki Ács Rezső polgármester. Egyrészt a fiatalabb generációhoz tartozó borászok talán jobban eltalálják a fogyasztók ízlését, másrészt a jövő szempontjából nem mindegy, hogy a fiatalok – az idősebbekkel összefogva – milyen választ adnak majd például a globális felmelegedés okozta kihívásokra, azaz milyen fajtákat telepítenek azért, hogy a színvonalat hosszú távon fenn tudják tartani. Örömtelinek nevezte, hogy egyre több kisebb borászat nevezett, és a vörösborok aránya tovább nőtt a benevezett tételek között. Fontos feladatként jelölte meg, hogy konszenzus alakuljon ki a borászok között. Át kell gondolni, hogy marketing és szakmai szempontból mi a jó borászoknak, a bornak és a borvidéknek. Erre a kérdésre egységes választ kell adni, cél a „Szekszárd brand” erősítése, egységes név alatt megjelenítve a borvidéket.

Ötvenegy termelő 238 mintával nevezett – tette hozzá Vesztergombi Csaba, a szervező bizottság vezetője. Hat bor érdemelt nagy aranyérmet, ötven aranyat és tizennyolc ezüstöt. Mindössze egy mintát zártak ki. Nőtt a Szekszárd Város Bora címre – idén ezt egy kisebb borászat nyerte el – benevezett tételek és a kadarka fajtából készült borok száma. Az évjáratok szerinti leosztás alapján az aranyérmesek legtöbbje 2016-os, 2017-es évjárat, utóbbit Vesztergombi Csaba nagy potenciállal bíró évjáratnak tartja – szerinte 2012-höz lehet hasonlítani –, így további kiváló borokra lehet számítani. A borbírálatról megjegyezte, nem baj ha szigorú, mert ösztönzőleg hat a gazdákra. Kuriózumként kiemelte, kékfrankos először nyert a legjobb vörösbor kategóriában (Schieber Pincészet – Tabu Kékfrankos 2016.). A legeredményesebb borászat címet – megszakítva ezzel a Takler Borbirtok hegemóniáját – egy nagy arannyal, öt aranyéremmel és két ezüstéremmel a Fritz Borház nyerte.

Derda Tamás (balról) borász Bősz Adriántól vette át a legeredményesebb borászatnak járó címet Fotó: Mártonfai Dénes

A különdíjak is gazdára találtak

Az esemény egyben a Szekszárdi Bikavér Ünnepe is volt. A borünnepen adták át a Szekszárd Város Borának járó elismerést és a támogatók felajánlásában további különdíjakat.

Legjobb fehérbor: Lajvér Borház Kft. (Lajvér Szekszárdi Rajnai rizling 2017.). Rozé: Sümegi Ákos (Rosé 2018.). Bikavér: Mészáros Borház Kft. (Bikavér classic 2016.). Kadarka: Eszterbauer Borászat ( Nagyapám Kadarka 2017.). Kékfrankos: Schieber Pincészet (Tabu Kékfrankos 2016.). Merlot: Hetényi Pincészet és Birtok (Merlot 2016.). Syrah: Mészáros Borház Kft. (Grandiózus Syrah 2016.). Cabernet franc: Takler Borbirtok (Szekszárdi Szenta-hegyi Cabernet franc 2016.). Cabernet sauvignon: Bodri Pincészet (Szekszárdi Cabernet sauvignon Gurovica 2016.).

Legeredményesebb fiatal borász: Rappay József (Cuvée 2018.). Különdíj: Eckert-Fetzer Pince. Legjobb hordós bor: Fritz Borház (Szekszárdi Cabernet franc prémium 2017.). Legjobb muzeális bor: Göndöcs Lajos (Bikavér 2012.). Legjobb házasítás: Prantner Pince (Sauli 2017.). Szekszárd Város Bora 2019.: Prantner Pince (Bikavér 2017.).

Fejléc- és indexképünkön: Prantner Ferenc (jobbról) és Ács Rezső polgármester. A borász 2017-es bikavére lett idén a város bora

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában