baka múzeum

2019.04.24. 15:30

Betöltötte a tizedik évét a Baka Múzeum

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Évente mintegy ezren, ezerötszázan látogatják a szekszárdi Baka Múzeumot az ország minden tájáról és külföldről is. A régi Vármegyeháza légópincéjében található, I. és II. világháborúban szolgáló Tolna megyei katonáknak emléket állító múzeum működése a kezdetekkor labilis volt. A nehézségek sorát gyarapította, hogy a tárlatnak otthont adó épület többször cserélt fenntartót, tulajdonost, és hosszú ideig, amíg a Vármegyeháza épületét felújították, nehéz volt megközelíteni. Az első négy-öt év a tulajdonosok szerint „döcögős volt”, ám onnantól kezdve nem találkoztak nagyobb hullámvölgyekkel. A kezdetek óta a háborús relikviák száma a többszörösére nőtt.

Mint ismert, a múzeumban elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchia és a második világháború magyar fegyvereit és tárgyi eszközeit gyűjtik, valamint külön kategória a Tolna megyében lezuhant repülőgépekből származó fedélzeti fegyverek és repülőgép-alkatrészek.

Népszerűek

– Elégedettek vagyunk az eddigi eredményeinkkel, nem számítottunk arra, hogy a múzeum megéri a tizedik évét. Magángyűjtemény vagyunk, a lehetőségeink szerényebbek mint egy állami fenntartású intézménynek – mondta Tálosi Zoltán és Borbandi György tulajdonos, hozzátéve, különösen büszkék arra, hogy hozzájárulhatnak Szekszárd és Tolna megye kulturális életéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában