dbu

2019.04.13. 20:00

Szorb vidéken léptek fel a szekszárdiak

„Fantasztikus este volt! Társulatunk a bautzeni színházban előadta a Hogyan nevezzelek című darabot és köszönetképpen nemcsak finom bautzeni mustárt kaptunk, hanem perceken át tartó vastapsot is!” Így írt a legnagyobb közösségi portálon a Deutsche Bühne Ungarn fellépésének átütő sikeréről Lotz Katalin igazgató. 

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Érdemes tudni, hogy a német város a bevezetőben említett fűszer, a Bautz’ner Senf európai hírű és márkanevet képviselő gyártója. Ez alkalommal, a múlt hét végén és ennek a hétnek az elején a szekszárdi társulat is különleges fűszerrel, két bemutatóval ízesítette a kulturális életet a város Német–Szorb Népszínházában.

– A Deutsch-Sorbisches Volkstheater és a Német Színház immár húsz éve ápol partneri kapcsolatot egymással – nyilatkozta lapunknak Lotz Katalin. – Ezzel együtt úgy négy-öt év telt el legutóbbi látogatásunk óta. Ideje volt tehát ismét erősíteni ezen a köteléken, ezt szolgálta vendégjátékunk.

A DBU a Der Vorname – Hogyan nevezzelek? – , valamint a Die Grille und der Maulwurf – A tücsök és a vakond – című darabokkal mutatkozott be a német közönségnek. – Állva tapsoltak – mondta az igazgató.

Horgász Dezső színész most járt első alkalommal a német településen. Bautzen egyenesen lenyűgözte, a szekszárdi társulat többi tagjával együtt órákon keresztül sétált a városban, mely egyébként egykor Mátyás királyunk birodalmához tartozott. A Der Vorname szereplőjeként átélte a felemelő vastapsot. Másnap délelőtt azt nyugtázta, immár a nézőtérről, hogy az apróságokból álló közönségnek módfelett tetszett a gyermekdarab, azaz a Die Grille und der Maulwurf.

– Vendéglátóink elvittek bennünket egy közeli kolostorba, mely a szorb múltat idézte – folytatta az élménybeszámolót. – Ezen a vidéken ugyanis ez a szláv nép telepedett le egykoron, utódaik ma is itt élnek és a német mellett sokan beszélik őseik nyelvét is.

A DBU csapatát természetesen Lutz Hillmann, a bautzeni színház vezetője is fogadta.

– Tolna megye és Bautzen Kreis testvérkapcsolatán alapszik színházaink kapcsolata is – mondta ünnepi beszédében. – Első magyarországi utam is erre vezetett és voltam olyan szerencsés, hogy rendezhettem is a Magyarországi Német Színházban. Emellett számos alkalommal jártunk ott tájelőadásokkal is. Nagyon jól együttműködtünk magyar munkatársainkkal és ezért is örülök, hogy most ismét folytatjuk ezt a szép hagyományt.

Lotz Katalin válaszában ugyancsak kifejezte örömét, hogy létezik ez a partnerség, ami barátság is. – Mi egy kicsiny német sziget vagyunk Magyarországon és mindig nagyon jó dolog hidakat építeni más német, illetve német nyelvű színházakhoz – hangsúlyozta. – Az a közös bennünk, hogy kisebbségek vagyunk. Ajándékul bort hoztam, hiszen Szekszárd boráról is híres. Ahogy mondani szokás, a jó borhoz sok idő kell. Ez igaz, viszont egy jó barátság hosszú időn át képes tartós maradni.

A vendégszereplésnek hamarosan folyatása lesz, miután április végén a bautzeni társulat tagjai látogatnak Tolna megye székhelyére. Nemcsak a DBU színpadán lépnek fel, hanem a Wunderland Kindergartenben, azaz a Szekszárdi Német Önkormányzat óvodájában, továbbá Kakasdon, ugyancsak mesejátékkal.

Szerepet is formált nálunk az igazgató

Bautzen város honlapján a következő összefoglaló olvasható a DBU-ról. „A Magyarországi Német Színház Szekszárdon a német nyelvnek és kultúrának fontos és jelentős központja. Ez az intézmény egyúttal a Sokaságban az egység európai gondolatát élteti. Évek óta léteznek baráti kötelékek a Deutsche Bühne Ungarn és a Deutsch-Sorbisches Volkstheater között. Mindkét intézménynek célja az adott kisebbség kulturális értékeinek, nyelvének és irodalmának megőrzése és segítése, a kultúrák közötti híd megépítése.”

Lutz Hillmann igazgatóval 2003-ban Szekszárdon készült beszélgetés, ebben közölte: színművészetet Lipcsében tanult, azután Drezdába, majd Bautzenbe ment, ahol tizenkét éven át nemcsak szerepeket formált meg, hanem rendezett is. A város színházának 1998-ban lett igazgatója. Szekszárdon a Művészet – Kunst – című darabban színészként is bemutatkozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában