programajánló

2019.05.02. 18:10

Európa-nap lesz Szekszárdon is

TEOL

Fotó: Mártonfai Dénes (archív)

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és május 18. között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. Szekszárdon, május 4-én 11.00-tól a Béla király tér 1. alatt várják az érdeklődőket.

Milyen legyen Európa jövője? Hogyan járul hozzá az Európai Unió Magyarország megújulásához? Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik az ország 19 városában, májusban megrendezendő Európa-napi rendezvénysorozat, amelynek témája lesz a május 26-án tartandó európai választás is.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett a rendezvényeken a Europe Direct irodák munkatársai tájékoztatást adnak az EU-val kapcsolatos más témákban is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az Unió céljairól.

A programot idén is kvízek, játékok színesítik. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy két személyre szóló nyaralást sorsolunk ki az olaszországi Bariban. Az út során a nyertesek meglátogathatják az idei év európai kulturális fővárosát, az olaszországi Materát.

Az Európa-nap története

Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU tagállamaiban Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában