várfoglalás

2019.05.06. 12:37

Megismerkedtek a vár történetével

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A húszéves kölesdi népfőiskola nemrégiben megtartotta évfolyamzáró kirándulását. A csapat Székesfehérvárra utazott. Az első állomás a Bory-vár volt. Mint arról a közéleti.hu beszámol, a vendégeket Fehérvár napos idővel várta, így a buszból kiszállva mindjárt megkezdődhetett a „várfoglalás”.

A kirándulók mindent megnéztek, elolvastak, bár a háromemeletnyi lépcső megmászása kissé fárasztó volt, de ez volt az a hely, ahol „kövek is beszéltek”. A vár története 1912-ben indult, amikor Bory Jenő építész, szobrász a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben megvásárolta azt az egyholdnyi területet, ahol csak egy présház állt, hogy a nyári szünetet családjával ott tölthesse. Bory Jenő saját műalkotásának tekintette a várát, nem annyira épületnek, mint inkább szobornak. Háza összefoglaló tervek nélkül, évről évre terjeszkedett.

A vár alaprajza szimbolikus, két centruma: a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem. Az épületben több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobor található. A vár külső és belső tereiben mozaikok, üvegfestmények, díszkutak láthatók. A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

A tarisznyából elfogyasztott ebéd után a népfőiskola hallgatói fagyiztak, majd két órakor meghallgatták az órajáték zenéjét. Ezután a Hetedhét Játékmúzeumba sétáltak el. Itt a Moskovszky-gyűjteményt nézték meg, amely Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló és Európában is elismert játékgyűjteménye. A 18–19. századi játékkultúra tárgyi világán keresztül a polgári világ életmódját mutatja be, és több ezer játék­eszközt tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában