kórustalálkozó

2019.09.01. 18:10

A zene egy olyan nyelv, amit nem kell lefordítani

Steinbach Zsolt

2019.08.30 Tolna, Kórus találkozó volt tolnán. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

– Az emberek túl sok falat építenek, és túl kevés hidat – idézte Berta Zoltán, Tolna alpolgármestere Isaac Newtont, a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör által rendezett hagyományos német nemzetiségi kórustalálkozó alkalmából. A városvezető hozzátette: ez a rendezvény egyértelműen hidakat épít, a fellépő kórusok tagjai között is, tágabb értelemben pedig a múlt, a jelen és a jövő között.

A rendezvényt idén is a Tolnai Kulturális Központ rendezvényterében, a Lovardában tartotta a német baráti kör. A meghívott művészeti csoportokat és az érdeklődőket a rendezők nevében elsőként Hoós Ernőné köszöntötte, majd Krémer György, a Tolna megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége irodavezetője osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Megjegyezte: manapság különösen igaz az, hogy minél több nyelvet ismer valaki, annál többre viszi. A német nemzetiségi művészeti csoportok ebből a szempontból kedvező helyzetben vannak, hiszen három nyelvet is ismernek: a magyaron és a németen kívül a zene nyelvét is, az utóbbit pedig mindenki érti, azt nem kell lefordítani.

Fotó: Makovics Kornél

A találkozóra a megyéből és a megyén kívülről is érkeztek együttesek. Fellépett a békásmegyeri Krottendorf Német Hagyományőrző Egyesület Ludwig Hollós Kórusa, illetve Krottendorfer Táncháza, a zombai Sonnenblume Német Nemzetiségi Kórus, a Németkéri Német Nemzetiségi Kórus és a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör kórusa. A vendégeket vacsorával is vendégül látták, majd sváb bál kezdődött, Atkáry Lajos közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában