zenekar

2019.11.15. 20:00

A HuMen Brass Band letette névjegyét a tehetségkutatón

Felfelé mutató lájk jelek: így díjazta a zenei tehetségekből összeválogatott diákzsűri a HuMen Brass Band produkcióját. Ám még hátravolt a szakmai nagyágyúkból álló bizottság értékelése. A szekszárdi csapat lélegzetvisszafojtva várta a döntést. Vajon sikerül-e a nagy áttörés...

Szeri Árpád

Fotó: Ruip Gergő

A HuMen Brass Band tavalyelőtt nyáron alakult meg Szekszárdon. A zenekar akusztikus és elektromos hangszerek fúziójából áll, így a tagok hibrid rezes formációnak szokták említeni magukat. Esetükben az akusztikus kategóriába a dob, az altszaxofon, a tenorszaxofon, a trombita, a harsona, a vadászkürt és a tuba tartozik, az elektromos szekcióba pedig a gitár és a basszusgitár. A repertoárt a kornak megfelelően a manapság népszerű popslágerek adják. A mai, fiatalos, lendületes dalok mellett retró slágerek is szerepelnek a kínálatban.

– Szeretnénk ráébreszteni a fiatalokat arra, hogy milyen menő és vagány tud lenni az, ha valaki hangszeren, pláne fúvós hangszeren játszik – mondta Kovács-Szabó Áron, az együttes vezetője. – Másik fő missziónknak megfelelően minőségi élőzenét kívánunk szolgáltatni minden muzsika kedvelő ember számára.

A csapat nemrég bemutatkozott Pakson, a XXII. Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztiválon. A rendezvényhez kapcsolódott egy tehetségkutató is, melyen indulva a HuMen Brass Band fennállása egyik legnagyobb lehetőségéhez jutott. Ugyanis a hat tagú bírálóbizottságban a jazz műfaj olyan nagyágyúi foglaltak helyet, mint a legendás énekes Berki Tamás és szaxofonkirály Tóth Viktor. Kifejezhette tetszését – avagy nemtetszését – egy ugyancsak hozzáértő diákzsűri is, a napjaink lényegi piktogramjának számító lájk jel felfelé, illetve lefelé fordításával.

– A szervezők kérésének eleget téve, a lehető leghamarabb érkeztünk a helyszínre, a Csengey Dénes Kulturális Központba, hogy legyen elegendő időnk a színpadi beállásra – folytatta Kovács-Szabó Áron. – Ezután, nagy örömünkre, lehetőségünk adódott részt venni Tóth Viktor műhelymunkáján. Miután a magyar jazz élet egyik legsokoldalúbb személyiségétől tanulhattunk, feltöltődve vártunk a bemutatkozásra. A mezőny eléggé heterogén volt, szinte mindegyik banda más és más stílust képviselt. Maximum tizenöt perc időkeretben legfeljebb három műsorszámot kellett előadni. Egy-egy produkció után a zsűri – általában igen szigorú – értékelése következett. Mindenki kőkeményen megmondta a véleményét, ezzel nem csekély félelmet okozva a soron következő csapatnak. Így léptünk színre mi, hetedikként...

A szekszárdi együttes három, teljes egészében saját hangszerelésű kompozícióval tette le névjegyét. A diákoknak, mint az kiderült a bevezetőből, tetszett a bemutatkozás. Kisvártatva következett a félelmetes hírű, szakmai bírálóbizottság verdiktje.

– Óriási megkönnyebbülésünkre mind a hat zsűritag elismeréssel nyilatkozott, sőt, kiemelkedőnek értékelte a műsorunkat – összegezte a kedvező kritikákat Kovács-Szabó Áron. – Külön is dicséretet kapott a dalok hangszerelése és dobosunk stabil, elsöprő beszámolása. Az este kilenc órára húzódó, végső eredményhirdetést fáradtan, ellenben annál izgatottabban vártuk. Mert azért titkon reménykedtünk az egyik díj elnyerésében. Bizakodásunk nem volt hiábavaló, a zsűri az Újfalusi Gábor – Kiemelkedő Zenei Tehetségért díjjal jutalmazta zenekarunkat! Elképesztően boldogok vagyunk, hogy már most nyugtázhattuk: munkánk gyümölcse beérett. Ez mérhetetlen erőt és ösztönzést ad ahhoz, hogy még nagyobb lendülettel folytassuk a zenélést.

A HuMen Brass Band november 16-án, szombaton, azaz holnap 13.20-kor a Duna TV Partitúra című műsorában lesz látható. Egyik kedvenc dalukat adják elő, de hogy melyiket, az legyen meglepetés. Szintén ezen a hétvégén, november 17-én, azaz vasárnap érkezik új, friss, ropogós klipjük, mely természetesen felkerül a legnagyobb videó megosztó portálra.

Valamennyien középiskolás diákok

A zenekar tagjai név szerint: Sági Róbert (dob), Szalisz Bálint (alt szaxofon), Létai Izsó (tenor szaxofon), Kovács-Szabó Áron (trombita), Földesi Bálint (harsona), Oszter András (vadászkürt), Balogh Benedek (tuba), Szabó Nándor (gitár) és Létai Péter (basszusgitár). A fiatalok Kovács Zsolt, Szily Lajos, Tari Gergely és Soponyai József tanítványai. Az egyik mester, Szily Lajos úgy fogalmazott, hogy a fúvósokra épülő, az országban is párját ritkító csapat rendkívül egyéni, különleges stílusban játszik. Munkájukra a teljes önállóság jellemző. Művészi teljesítményüknek még nagyobb értéket ad, hogy valamennyien középiskolás diákok. A szülőket is elismerés illeti, minden téren rendületlenül támogatják a zenekart.

A HuMen Brass Band – a név alapja a Hungarian Men, Magyar Férfiak – legközelebb november 30-án, szombaton Palánkon, az AM DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnáziumban ad élő koncertet.

Borítóképünkön: A csapat, balról jobbra: Létai Izsó, Simon Ákos (az előző gitáros), Oszter András, Kovács-Szabó Áron, Sági Róbert, Földesi Bálint, Létai Péter, Balogh Benedek, Szalisz Bálint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában