hangverseny

2019.12.18. 07:00

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia lépett fel Gyönkön

Budapestről, Szekszárdról és más településekről is érkeztek vendégek Gyönkre kedden, hogy meghallgassák a Szentegyházi Gyermekfilharmónia nagyívű hangversenyét.

Brunner Mónika

20191217 Az erdélyi Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott koncertet Gyönkön, az Evangélikus templomban tegnap. A száznegyven székely gyermekből álló kórus és zenekar a Német Nemzetiségi Egyesület meghívására érkezett a településre. Kiss Albert fotója Tolnai Népújság

Fotó: Kiss Albert

Az erdélyi Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott koncertet Gyönkön, az evangélikus templomban tegnap. A száznegyven székely gyermekből álló kórus és zenekar a Német Nemzetiségi Egyesület meghívására érkezett a településre. Először 2010-ben, majd 2012-ben nyáron adtak koncertet.

– Mi már hazajövünk Gyönkre, bámuljuk és csodáljuk, hogy milyen szépen fejlődik. Magyarország amúgy is nagy élmény nekünk, örökös meglepetéseket tartogat. Az advent időszaka ráadásul a legfennköltebb ünnepkör a keresztények számára – mondta lapunknak Haáz Sándor karnagy.

A műsoruk első részében népdalfeldolgozások hangzottak el, aztán hagyományos magyar karácsonyi énekek, végül más népek karácsonyi repertoárjából adtak ízelítőt. Két német dal is felcsendült, a koncert ezen részén a gyerekek gyertyákkal, csillagszórókkal a kezükben énekeltek.

Kádár Zoltán Gyula, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kabinetfőnöke köszöntötte a templomban a megjelenteket, és tolmácsolta Potápi Árpád János államtitkár szavait, aki azért nem tudott jelen lenni az eseményen, mert éppen a Parlament rendkívüli ülésén vett részt.

„Két olyan közösségnek a találkozása ez a mai nap, amelyeknek kijutott történelmünk során a megpróbáltatásokból, az üldöztetésből. A magyarországi németeknek és a székelyeknek is számtalanszor kellett megtapasztalniuk, hogy mit jelent nemzeti hovatartozásukért kiállni, azért áldozatokat vállalni. Ez a mai különleges alkalom azért jöhetett létre, mert mindezek ellenére mégis kitartottak nemzetük, mégis kitartottak hazájuk mellett” – hangzott el, ahogy az is, hogy az egyéni és közösségi teljesítmények, a távolságokat legyőző emberi kapcsoltok tehetik a Kárpát-medencét újra mindannyiunk közös hazájává.

Az eseményen Kollár Zsolt lelkész is beszédet mondott, valamint jelen volt Szaka Gyula, Gyönk polgármestere és felesége is.

– Nem csak a német nemzetiségi, a vegyes házasságok miatt is igyekszünk mind a felvidéki, mind a székely hagyományokat ápolni. Nagyon örülünk, hogy a Szentegyházi Gyermekfilharmónia elfogadta a meghívásunkat – mondta lapunknak Kemler Imréné, a Német Nemzetiségi Egyesület vezetője.

A koncert végén, este nyolc órától állófogadás vette kezdetét a gimnázium kultúrtermében, amelyre valamennyi vendéget szeretettel vártak.

Fellépőruhák és nyakkendők

A kórus szentegyházas népviseletben lépett fel, a lányok a hajukban piros szalagot viseltek. Fehér, hímzett, csipkés köténykéjük mintája aszerint változott, hogy melyik faluból érkeztek. A negyven tagú zenekar tagjai fekete-fehérben, nyakukban református, evangélikus nyakkendővel léptek a színpadra. A koncert előtt a gyermekek nagy részét helyi családoknál helyezték el, de a környező településeken is voltak befogadó családok. A kórus 9–19 éves tagokból áll, a zenekarral, a kísérő felnőttekkel, sofőrökkel együtt körülbelül százötvenen érkeztek Gyönkre. A Szentegyházi Gyermekfilharmóniának a Tolna megyei település a turnéjuk ötödik állomása. Ezután Délvidékre mennek. Fellépéseik helyszínei Egerág, Temerin, Kikinda és Doroszló templomai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában