zongoraest

2019.12.07. 18:30

Händel és Chopin művei csendültek fel az esten

Foray Nándor

Fotó: Majsai-Németh Zsolt

Bánky József zongoraművész és növendéke, Csiszer Máté lépett fel a dunaföldvári Művelődési Központ színháztermében, a PTE Művészeti Kara által szervezett ingyenes zongoraesten. Händel és Chopin művei csendültek fel. Pataki Dezső, a művelődési központ igazgatója elmondta, kialakult egy állandó közönség, igény van a hangversenyre, ezért vásároltak egy jobb minőségű zongorát.

Bánky József zongoraművész (jobbról) és növendéke, Csiszer Máté. Fotó: Majsai-Németh Zsolt

– A zongoraművészi vagy zongoratanári pálya nem foglalkozás, hanem hivatás. Előbbi az elmúlt századok legnagyobb zenei lángelméinek örökbecsű alkotásait tolmácsolja a közönség felé, kelti életre az élettelen kottapapírt egy olyan tudás és technika segítségével, melyet tizenöt év hangszeres tanulás útján sajátított el. A tanár ennek a tudásnak és technikának elsajátítását tanítja egy emberöltőn át – mondta Csiszer Máté.

Hozzátette, amikor a PTE Művészeti Karának Zeneművészeti Intézete egy-egy tanárt és diákot elküld egy kisebb városba, hogy ott hangversenyt adjon, akkor ők a zene nagykövetei, akik egyszerre hivatottak bemutatni az átélt művészi tolmácsolást és a hozzá vezető utat. Ennek a felelősségteljes küldetésnek tudatában jártak Dunaföldváron és adtak hangversenyt a lelkes és figyelmes közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában