Közeleg az Emberfia

2019.12.17. 20:00

Isteni ízelítőt adtak versekből

Közeleg az Emberfia. Ezt a címet viselte a Szent József Iskolaközpont által rendezett VIII. Dsida Jenő Versmondó Verseny. A mai megmérettetésnek a Szekszárdi Katolikus Plébánia közösségi terme adott otthont.

Szeri Árpád

2019.12.17 Szekszárd, A pécsi egyházmegye szervezésében versmondó versenyt szerveztek a szekszárdi plébánián. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A szervezők a nagycsoportos óvodás, valamint az általános iskolás korosztály számára hirdetették meg a művészeti tudáspróbát. A gyermekek magyar költők adventhez, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, vagy az ünnep méltóságának megfelelő, bármilyen tárgyú istenes verssel jelentkezhettek. Tolna megyén kívül Bács-Kiskun, Baranya és Somogy megyékből is érkeztek ifjú versmondók, így összesen tizenhárom intézmény hetvenhét fiatalja mutatkozott be. A költőket tekintve egyaránt szerepelt a listán Fésűs Éva, Túrmezei Erzsébet, Aranyosi Ervin, Tóthárpád Ferenc, avagy a klasszikusok közül Ady Endre, Juhász Gyula és természetesen Dsida Jenő is.

Fodor Mihályné, a Szent József Iskolaközpont igazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár versenyről van szó, a művészeti találkozó akkor teljesedik ki, ha a résztvevők megajándékozzák egymást verseikkel.

Nagy Flóra, a Szent József Iskolaközpont harmadik osztályos tanulója Fotó: M. K.

A végső összesítést tekintve az első korcsoportban első lett Görcsös Enikő (Szekszárd), mögötte Nagy Johanna és Radó Bertalan végzett. A második korcsoportban Milom Gergő (Várdomb) végzett az élen, megelőzve May Csinszka és Berta Léna Gréta tanulókat. A harmadik korcsoportban Pánczél Dóra (Pécs) vitte el a pálmát, második lett Kozma Mirjana Klára, harmadik pedig Nagy Ágnes. A negyedik korcsoportban a győztesnek járó elismerést Nagy Eszter Anna (Szekszárd) vehette át, a képzeletbeli dobogó második fokára Kovács Máté, a harmadikra Tóth Abigél állhatott fel. Különdíjat az alsó tagozatos Vilmányi-Kiss Sámuel (Komló), valamint a felső tagozatos Fadgyas Eszter (Komló) kapott.

Ifjan megtalálni a saját hangot

– Örömmel nyugtáztam, hogy a pedagógusok mély tudatossággal készítik fel a gyermekeket, akik ugyanakkor mielőbb igyekeznek megtalálni saját hangjukat – nyilatkozta lapunknak Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a zsűri elnöke. – Évről évre szép fejlődést tapasztalok, már az is elismerésre méltó, hogy milyen széles merítéssel választanak szerzőket a versenyzők. Aprók és nagyobbak egyaránt tüneményesek, elragadóak voltak, tele hittel és értéket közvetítve. Nagyon fontos ez manapság, amikor is világunkban sokan igyekeznek a könnyed elfoglaltságok felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában