Újként pompázó régi ruha

2020.02.09. 20:00

Kifejezetten karcsú lehetett a Perczel család kisasszonya

Kétszázötvenezer forintot ajánlott fel a Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület a megyei múzeum gyűjteményét gyarapító ruhaderék restaurálására. Az eredmény, a mintegy százhatvan éves, ám újként pompázó öltözék a maga teljességében tavaly év vége óta tárul a közönség elé.

Szeri Árpád

Fotó: Retkes Tamás

A műtárgy valószínűleg a Perczel családtól került a múzeum gyűjteményébe. A restaurálást tavaly végezte el Kralovánszky Mária, aki emellett elkészítette a szoknyarész rekonstrukcióját is.

– Kék taft selyemből készült, több részből, testre simulóra szabott, kézzel varrott – sorolta a ruhaderék jellegzetességeit dr. Gaál Zsuzsanna, az egyesület elnöke, a megyei múzeum igazgatóhelyettese. – Halcsontokkal merevített, középen fekete zsinórozással díszített, horgos kapoccsal összegombolható. Nyakkivágása kerek, zsinóros ferde pánttal eldolgozott. Derékvonala elől kissé csúcsos, hátul egyenes és kis, rakott, fekete sújtással díszített szoknyácska adja a kiegészítést. Hátának íves szabásvonalán fekete sújtás található. Az ívesen szabott, ejtett vállú, egyvarrásos hosszú ujja fekete sújtással és paszománnyal díszített. A testrész fehér pamutvászonnal, az ujja gazéval, a csuklónál selyemmel bélelt. Az elejében fehér vászonból fűzőszerű betoldás, a derék vonalán övszalag és kötöző szalag van.

A történész főmuzeológus azt is hozzátette, hogy az 1860-as évek női ruha divatjának meghatározó darabja a krinolin volt. Az acél abroncsokkal kimerevített alsószoknya 1857-ben jelent meg, elterjedésében pedig jelentős szerepet játszott Charles Frederick Worth, aki egy évvel később Párizsban megalapította az első divatházat.

A 19. század közepének európai divatjára a legnagyobb hatást Eugenia császárné, III. Napóleon felesége gyakorolta, aki Worth legfőbb megrendelőjévé vált. A császárné ízlésével pompázatos divatot teremtett, mely külsőségeiben a rokokó korszakot idézte. Ezért az 1850-es, 1860-as éveket második rokokónak is nevezzük. A krinolin diadal­útját jelezte, hogy olyan nélkülözhetetlen divatkellékké vált, ami valamennyi népréteg körében elterjedt. Az előkelő hölgyek az abroncsos alsószoknya fölé még batiszt, selyem vagy muszlim alsószoknyát húztak, erre került az egy vagy két színes felső szoknya.

– Az 1860-as évek elején valamelyest változott a női divat – mondta dr. Gaál Zsuzsanna. – A ruhák elől laposabbá, hátul ugyanakkor egyre terjedelmesebbé váltak. Újdonságnak számított a széles szalagcsokorral hangsúlyozott derékvonal. A ruhákon egyre több volt a díszvarrás, a zsinórozás, ez figyelhető meg a mi gyűjteményünkben levő ruhaderékon is. A szoknya bősége 1864-1865 körül érte el a csúcspontját, ráadásul ekkor már hátul uszályban végződött. Ezért a nők hatalmas, élő piramis látszatát keltették.

Gyilkos szoknyát viseltek a divatot követő hölgyek

A divatirányzatokat követő hölgyek hosszú ideig kitartottak a kényelmetlen, sőt veszélyes viselet mellett, noha az újságírók valóságos háborút indítottak a krinolin ellen.

A lapok rendszeresen beszámoltak a krinolin okozta balesetekről. Az abroncs ugyanis nem elhanyagolható veszélyeket hordott magában, szeles időben például vitorlaként működött, és könnyen a vízbe sodorta a tengerparton vagy mólón sétálgató viselőjét.

Nemcsak fel-, hanem levenni sem volt egyszerű, még segítséggel is hosszas procedúrát jelentett. A neves amerikai költő, Longfellow felesége gyermekeivel olvasott gyertyafény mellett, amikor a tartó egy rossz mozdulattól felborult, a ruha lángra kapott, a férj pedig hiába sietett felesége segítségére, nem tudta időben eloltani a tüzet. Az asszony rövidesen belehalt sérüléseibe.

Hasonló tragikus eset történt Magyarországon is. A Napkelte című újság beszámolójából tudjuk, hogy a fiatal Aczél báróné is a tüzet fogó ruhája által okozott égési sérülésekbe halt bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában