mesegyűjtemény

2020.04.21. 10:30

Ezópusszal, Tolsztojjal, szerepel egy kötetben

Wessely Gábor

Forrás: Beküldött kép

Szökőév van. A dévai Corvin Kiadó ezért 366 mesét gyűjtött egy kötetbe, hogy minden napra jusson egy. A szerzők között szerepel egy Tolna megyei is, a Simontornyán élő Boros János Tamás. Két meséjét válogatták be: Ki dugja el a csontot? és A hiányzó picula. Rangos társaságba került. Van írása a könyvben többek között Ezópusnak, La Fontaine-nek, a Grimm testvéreknek, Tolsztojnak, Heltai Gáspárnak, Arany Lászlónak, Benedek Eleknek, Kányádi Sándornak, Jókai Mórnak, Gárdonyi Gézának, Móricz Zsigmondnak, Krúdy Gyulának és Mikszáth Kálmánnak is.

Boros János Tamás. Fotó: Beküldött kép

Boros János Tamás nemcsak meséket ír. Verseket is publikál, emellett társadalomkritikái is megjelennek, amolyan áthallásos, sztorizgatós, párbeszédes elbeszélések formájában, amelyek a vidéki ember szemszögéből mutatják be a magyar valóságot. Eddig közreadott köteteinek száma 27, és még öt-hat vár kiadásra: versek, mesék, novellák. Az utóbbi időben dupla könyvei jelennek meg, amit úgy kell elképzelni, hogy a kötet eleje is, hátulja is címlap, s a két anyag valahol a kiadvány közepén ér véget. Rendszerint saját maga illusztrálja a műveit. Már nyomdakész a következő dupla kötete, melynek címei: A tündér, aki toppantott, illetve Rengeteg Valdizsán. S kértek tőle a dévaiak is újabb meséket, az év második felében megjelenő kiadványukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában