film

2020.09.09. 14:00

Fővárosi közönség előtt vetítették először a Hívást

A Babai István és Kövi Gergely paksi alkotópáros legújabb, Hívás című rövidfilmjének szeptember elsejére tervezett helyi premierjét lemondták az ország- és megyeszerte növekvő koronavírus-fertőzések okán, így Budapesten, a nemzetközi BuSho filmfesztiválon láthatta először a közönség a hétvégén. Az alkotást tapssal fogadták a nézők a Puskin moziban.

Hanol Erzsébet

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: babai

A paksi kamaramozit a Hívás című rövidfilmmel szerették volna felavatni az alkotók, Babai István és Kövi Gergely, ám a fokozódó vírushelyzetben ezt le kellett mondani. A szeptember elsejére tervezett nyilvános bemutató helyett így csak nézők nélkül tesztelték a film vetítési kópiáját a Csengey Dénes Kulturális Központban. – Bár csalódottak vagyunk, hisszük, hogy felelős döntést hoztunk. Nagy álmunk volt, hogy a paksi kamaramozi a rövidfilmünkkel indulhasson. Erre, úgy látszik, egy ideig még várnunk kell – mondták az alkotók.

A hazai premier ugyan elmaradt, a hétvégén a fővárosi Puskin moziban, a nemzetközi Budapest Short (Bu­Sho) Film­fesztiválon azonban nagyközönség előtt is levetítették a filmet. Az alkotást tapssal honorálták a nézők, a főszerepet játszó Fekete Réka Thália pedig úgy reagált, hogy „jól összerakták a fiúk a filmet”. Kövi Gergely hozzátette: a Magyar Panoráma szekcióban, amelyben a Hívást vetítették roppant erős volt a mezőny. Arról is beszélt, hogy az ősz folyamán több magyarországi fesztivál programjában is szerepel majd a film. A koronavírus-helyzettől is függően látható lesz Zalaegerszegen, Veszprémben, Debrecenben és Tállyán, mindemellett cseh, osztrák, olasz, bolgár és orosz rendezvényeken is versenybe száll, és hamarosan talán a paksi bemutatót is pótolni tudják.

A Babai–Kövi páros egyébként több mint tíz éve filmez közösen. Első alkotásuk, a Négy lövés címet viselő rövidfilm rögtön közönségdíjas lett az AXN rövidfilmfesztiválon 2009-ben. A sikeren felbuzdulva hosszú időn keresztül évente készítettek rövidfilmeket. Így készült a Menedék, a Konstans, az Állomás, a Suzie és az Átmeneti szállás. Alkotásaikban amatőr szereplők és hivatásos színészek egyaránt megfordultak. A Hívás a József Attila Színház színészeivel forgott. Az izgalmas kamaradráma központi alakja egy titokzatos femme fatale, akit Fekete Réka Thália alakít.

Pro Urbe díjasok

Babai István és Kövi Gergely rendezők számos hazai és több nemzetközi elismerésben részesültek. Megnyerték a Pannonfíling Filmfesztivált, hazatértek az első díjjal a Göcsej Filmszemléről, különdíjat hoztak el Tallinnból, Dunaújvárosból, és szerepeltek a Budapest Short Filmfesztivál versenyprogramjában. Itt a szerzőpáros olyan filmesekkel versenyzett egy csoportban, mint a Kossuth-díjas Szomjas György vagy a Cannes-ban is elismert Till Attila. Munkásságukat Paks is elismerte, amikor 2012-ben Pro Urbe díjat adományozott nekik a város önkormányzata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában