visszatekintés

2020.09.16. 17:30

Kalandosan érkezett a vetítésre az Obsitos öt évvel ezelőtt

Kereken öt évvel ezelőtt, 2015. szeptember 16-án tekinthette meg a közönség első alkalommal az Obsitos című közösségi játékfilmet. A szekszárdi  Babits Mihály Művelődési Ház színháztermében vetített alkotást telt ház fogadta.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Eltelt fél évtized és Kindl Gábor, az évforduló alkalmából, elárult egy különleges kulisszatitkot.

– A film még nem volt teljesen kész – mondta el lapunknak a Közjóért díjas filmszakember. – Két héttel a bemutató előtt még forgattunk jeleneteket. Jimy J. Hoollywood rendező és Cun vágó az utolsó két hétben éjjel-nappal dolgoztak azon, hogy megszülethessen egy kópia, a megígért határidőre. A díszbemutató este hét órakor kezdődött. Amilyen kalandos volt az egész film elkészítése, úgy ez a bemutató is adott okot az idegeskedésre. Hiszen amikor a színpadon köszöntöttem a közönséget, mint a film producere és kitalálója, az alkotás még nem volt Szekszárdon! A videókivetítő startra kész helyzetben volt, a közönség a széksorokban várakozott, én a színpadon feszengtem… a film pedig úton. Azután megkaptam a várva várt értesítést, mely szerint megérkezett a film. Csakhogy egy helyen lesz benne hiba. Hol? – kérdeztem kétségbeesetten. Bár mindegy, már nincs idő semmire… Tulajdonképpen egy rendezői hangutasítás maradt bent. A színpadra szólítottuk azokat, akik segítettek, közben pedig folyamatosan tudakoltam, mennyi idő kell még, amíg behúzza a gép a filmet. Ezért tűnhetett olyan hosszúnak a köszönések sora. Akárcsak egy Oscar-díj átadó! A filmet egyébként egészében mi is ekkor láttuk először. A zenei részek ekkor még kimaradtak, bár ez a nézőknek nem tűnt fel. Tulajdonképpen, amit a nézők ekkor láttak, az egy munkakópia volt. A stábból többen nem is merték volna bemutatni, de nekem fontos volt a vállalt határidő, pontosan azért, mert mindenki bizalommal és óriási várakozással állt a filmhez. A készítést és a bemutatót is óriási várakozás előzte meg.

Adorjáni Bálint, Mikó István és Kindl Gábor (jobbra) a forgatás szünetében (Beküldött fotó)

A film aztán hivatalos mozifilm lett. Később a végleges verzióval, most már zenékkel is számos mozivetítésen és közönségtalálkozóval összekapcsolt vetítésen van túl. Az Obsitost idáig mintegy tizenötezer néző látta.

Köszönet a sok segítségért

– Az elmúlt öt évben nagyon sok mindenkinek, magánszemélynek, cégnek, városvezetésnek megköszöntem már a segítséget. De van két magánszemély, akiket eddig nem említettem, holott nagyon fontosak voltak nekem az összefogás erősítésében. Dr. Kis Ernő, aki elsőként járult hozzá a film költségeihez egy jelképes összeggel és a bemutató napján érkezett váratlanul Dúzsi Tamás és családjának felajánlása. Óriási elismerés számukra, hogy a jelenlévő közönség jó negyed órán át állva tapsolt a film után… az alkotók számára ez egy nagyon komoly elismerést jelentett. Négy éve augusztusban a Város Napján Szekszárdon szabadtéren, a Béla király téren is láthatták az érdeklődők. Mintegy ezer fő együtt nézte meg. Ezzel beállítottuk a legnagyobb szabadtéri mozi hivatalos rekordját is. A filmhez kapcsolódóan hamarosan Obsitos filmtúrák indulnak, mely keretében bejárjuk a filmben szereplő helyszíneket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában