triennálé

2021.06.02. 16:20

Népművészetről szólt a Bárka kiállítása

Wessely. G.

Fotó: A szerző felvétele

A megye képzőművészei által létrehozott Bárka szalon 25 éves. Az évfordulóhoz kapcsolódó kiállítás pénteken nyílt Tolnán, a Mag-házban.

Történt egy s más az elmúlt fél év során, míg eljutottak a tárlatmegnyitóig. A mintegy 25 alkotó harminc-egynéhány festménye már novemberben a falakra került, de a járvány miatt műsorról, közönség fogadásáról szó sem lehetett. Így vált a biennálé, triennálévá, mert amúgy kétévente rendeznek Bárka biennálét, a tagok legfrissebb munkáiból.

A tematikus tárlat címe: Tolna megye népművészete. A megnyitót szabad téren, a Mag-ház udvarán tartották, a festőként és zenészként is ismert Hucker Ferenc közreműködésével, aki tangóharmonikán játszott. Köszöntőt Lönhárd Ferenc, a Bárka szalon elnöke mondott. Visszatekintett az elmúlt negyedszázadra, felidézte Mözsi-Szabó István alakját, aki az induláskor tapasztalt, hivatásos művészként segítette a kezdő, amatőr képalkotók fejlődését.

– A népművészet sajnos fogyatkozó művészet – hangzott el a megnyitóban –, ám épp ezért felértékelődő. Ott a helyük a népművészeti tárgyaknak, illetve az azokról készült, illetve a szokásokat, viseleteket megörökítő festményeknek a modern lakásban is, a lapos tévé mellett. Nem mennek ki a divatból. Kincsek! És a kincset őrizni kell!

A Tolna megye népművészete című kiállítás június 18-ig látogatható a Mag-házban.

Borítóképünk: Lönhárd Ferenc és az egyik alkotó, Stekly Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában