interjú

2021.07.21. 20:00

Jazz és haiku félálomban egyazon darabban

A múlt heti Szekszárdi Magasiskola, azaz a Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia és Írói Mesterkurzus zárására igazi csemegét tartogattak a szervezők. Péntek este itt debütált Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője és Törőcsik Franciska színésznő új közös irodalmi műsora. Erről kérdeztük Prieger Zsoltot.

Gazsó Rita

2020.01.28. Szekszárd Szekszárdon a megyei könyvtárban Vágvölgyi B. András bemutatta legújabb könyvét, aminek a címe 1989. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság 2020.01.28. Szekszárd Szekszárdon a megyei könyvtárban Vágvölgyi B. András bemutatta legújabb könyvét, aminek a címe 1989. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság Képen: Prieger Zsolt, Vágvölgyi B. András író

Fotó: Makovics Kornél

– Egy régebbi interjúban nyilatkozta, már a gimnáziumban színházi darabokat írt, Pilinszkyt akart ambient zenébe ágyazni. Ilyen régi lenne a Pilinszky, Térey és a mostani Mészöly Miklós műsor ötlete?

– Igen, az irodalom mindig is ugyanolyan közel állt a szívemhez, mint a zene – mondja Prieger Zsolt. – Pilinszkyn, Rilkén, Dosztjevszkij-n nőttem fel. Talán nem mindenki tudja, de eredeti végzettségem szerint irodalomtanár vagyok. A zene mellett az írás a másik hivatásom. Törőcsik Franciska színésznővel közös zenés-irodalmi estsorozatunk legújabb darabja a Cserepek, félálomban jazz-orientált, s a neves író kevésbé ismert lírai énjére, a verseire koncentrál.

– A darab szerkesztésekor Mészöly Miklós versei, haikui ihlették meg. Miért pont ezeket választotta?

– Mindig a különös, a nem megszokott izgat egy-egy írói életmű feldolgozásánál. Mészöly elsősorban nem költőként ismert, nem véletlen hát, hogy intenzív, robbanászerű, aforisztikus művei, lírája felé fordultam, amelyet kedvenc és saját szerzeményeimmel szőttem egybe.

– A műsor ősbemutatóját láthattuk most Szekszárdon. Miért pont itt debütált?

– Abszolút friss a darab, de nemcsak Mészöly miatt mutattuk be Szekszárdon. Komoly barátságok kötnek ide, nagy-nagy örömmel járok vissza: vendégszeretet, intellektuális háttér, kedvesség, ami fogad, bármikor jövök a városba fellépni, estet tartani. Remélem, hamarosan Anima Sound System-koncerttel is jövünk. Addig is várunk mindenkit augusztus 3-án a Kobuciba, ahol egy hatalmas roma bulit csapunk új dalunk és hamarosan megjelenő albumunk apropóján.

– Mikor láthatja nálunk legközelebb a szekszárdi közönség és milyen produkcióval?

– November 8-án térünk vissza a Térey-darabbal, amit tavaly a pandémia miatt el kellett halasztanunk. Nagyon várjuk az újbóli találkozást. Ráadásul aznap délelőtt Pilinszky-műsorunkat is elvisszük a Garay Gimnáziumba a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában