interjú

2021.08.15. 07:00

Az egész világ belefesthető az állatszemekbe

A sokoldalú alkotó, Biszák László mostanában állatportrékat fest. Örül, hogy a képzőművészek élete lassanként visszazökken az eredeti kerékvágásba: táborokba járhatnak és kiállíthatnak. (Kortársak lévén tegeződünk az interjúban.)

Wessely Gábor

– A legtöbbet kiállító, a legtöbb alkotótáborban megforduló képzőművészek közé tartozol. Milyen volt a tavalyi éved?

– Katasztrofális – mondja Biszák László. – A táborok nagy része elmaradt, és kiállításom sem volt. Máskor szokott lenni 3–4 egyéni és több csoportos tárlatom évente. Jó a rosszban, hogy alkotni több időm maradt. Meg horgászni. Volt olyan hónap, amikor szinte mindennap ki tudtam menni a Dunára vagy a Sióra. Azelőtt egy év alatt se pecáztam annyit, mint most egy hónap alatt.

– Visszaállt már az eredeti rend?

– Nagyjából igen. Tavasszal nyílt egy Tamaskó-Komjáti Anettel közös, nem látogatható kiállításom a szekszárdi polgármesteri hivatal épületében. De így is sokan látták, a dolgozók és az ügyfelek. Pont mikor leszedtük, akkor oldották fel a járványügyi tiltást. Aztán elmentem két alkotótáborba, Udvariba és Kiskundorozsmára. Ez utóbbi naturista tábor, testfestéssel és más érdekességekkel. S már megvolt az első rendes, látogatható kiállításom is augusztus elején Felsőnánán. Lesz még kettő: az egyik augusztus végén Murgán, a másik októberben Hőgyészen. Közben vár három tábor: Siófokon, Nagybánhegyesen és Mórágyon. Ha a pandémia közbe nem szól.

– Mindemellett Békés megyében is jelen vagy az alkotásaiddal, hiszen onnan származol…

– Gyulán születtem, de nem ott vannak most a képeim, hanem egy vándorkiállításon láthatók négy hónapon keresztül négy helyszínen: Battonyán, Lökösházán, Mezőkovácsházán és Mezőhegyesen.

– Mindig foglalkozol valami speciális témával. Egy időben hajókat festettél, aztán városképeket, esős utcákat, kiszuperált bútorokat… Most miben utazol?

– Elkezdtem télen állatportrékkal foglalkozni: kutyákkal, macskákkal, lovakkal. Főleg a szemek csillogása tud megfogni. Az egész világ belefesthető egy állat szemébe!

Naturista alkotók táborába is jár

Gyulán született Biszák László 1959-ben. Később Kecskemétre, majd Szekszárdra költözött. Párkapcsolataiból három gyermeke született, s van már négy unokája is.

Az egészségügyben dolgozott 25 éven át, és amellett festett. Aztán gerincproblémák miatt leszázalékolták, s azóta csak a művészetnek él. Termékeny alkotó. Több mint 120 egyéni kiállítása volt eddig. Több mint kétszáz csoportos tárlaton láthatta munkáit a közönség. Alapító tagja a Tolna megyei képzőművészek alkotta Bárka szalonnak. Néhány éve művészeti vezetője az alkotóközösségnek. Kiállításokat, táborokat szervez. Maga is kap meghívásokat alkotótáborokba, külföldiekbe is. Még Törökországba is eljutott egy alkalommal. A hazaiak közül Kiskundorozsma az egyik kedvenc helye; az ottani naturista tábor visszajáró vendége. A különböző művészeti ágak képviselői (festő, szobrász, ötvös, tűzzománc-készítő, fotós, grafikus, filmes) pucéran alkotnak, s van egy bulis nap, amikor bohókás programok közepette a testfestést is bevállalják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában