Előadás

2022.04.19. 11:29

Megyénk is gyarapítja a német literatúrát

Tolna megyében voltak és vannak is német nyelven alkotó írók és költők. Róluk is szólt a Bonyhádon tartott előadás. A közönség megismerkedhetett a városa iránti elkötelezettségét versben kifejező szerző életével.

Szeri Árpád

Dr. Bechtel Helmut Herman volt a Bonyhádi Német Estek első előadója (Fotó: Máté Réka)

Fotó: Mate Reka

Idő és emlékezet a magyarországi német irodalomban. Ezzel a címmel tartott előadást dr. Bechtel Helmut Herman nemrég Bonyhádon, a Perczel-kúriában. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium német-magyar szakos tanára, kutatótanára, a gimnázium német munkaközösségének vezetője a Bonyhádi Német Önkormányzat új programsorozata, a Bonyhádi Német Estek alkalmából tett eleget a felkérésnek. Személyét Lohn Zsuzsanna, az est háziasszonya, nyugalmazott főiskolai oktató, a Bonnharder Nachrichten főszerkesztője ajánlotta a közönség figyelmébe. 

Dr. Bechtel Helmut Herman 1979-ben született Bonyhádon. Egyetemi tanulmányait 2003-ban fejezte be a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának német–magyar szakán. Az idegenség reprezentációi a kortárs magyarországi német irodalomban című doktori értekezését 2017-ben védte meg a Pécsi Tudományegyetemen. 

Kutatásaiban az európai német kisebbségi irodalmakkal és kultúrákkal, illetve a bibliai elbeszélések és az irodalom kapcsolódási területeivel foglalkozik. Két évtizede publikál és tart előadásokat német és magyar nyelven. Tudományos tevékenysége elismeréseképpen a Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben Pedagógus Kutatói Pályadíjjal, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2020-ban Heinek Ottó-díjjal tüntette ki. A 2019-ben alapított díjat két fiatal hazai német tudós/kutató kaphatja, dr. Bech­tel Helmut Herman volt az első, aki a mecseknádasdi dr. Márkus Beátával együtt megkapta ezt az elismerést.

Hangsúlyosan szólt a kortárs, illetve a közelmúlt német irodalmáról

Magyar nyelvű – benne német nyelvű idézetekkel színesített – előadásában bemutatta a magyarországi német emlékezetkultúra legfontosabb szakaszait, valamint feltárta a történelmi korok és az irodalmi művek közötti kapcsolódási pontokat is. Hangsúlyosan szólt a kortárs, illetve a közelmúlt német irodalmáról. Ugyanígy kiemelten foglalkozott a dél-dunántúli, elsősorban Tolna megyei szerzőkkel. Utóbbit tekintve egyaránt méltatta Béla Bayer és Ludwig Fischer munkásságát. 

Kitekintéséből nem hiányoztak a baranyai alkotók sem, a közönség képet kaphatott Valeria Koch, Robert Becker, Josef Michaelis, avagy a gyermekkönyvét a tavalyi Völgységi Könyvfesztiválon bemutató Christina Arnold tevékenységéről. Betekintést engedett a magyarországi német irodalom újraélesztőjének számító, 1884-ben Felsőlövőn született, 1972-ben Bonyhádon elhunyt Wilhelm Knabel – Knábel Vilmos – életébe is. A néhai evangélikus néptanító, író, költő, helytörténész versben is hitet tett az őt befogadó település mellett. 
„Bonyhád kedves kis városkám – 
Lettél második tanyám. 
Nyújts egykor majd nyugvóhelyet, álmomban se felejtselek!” 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában