Népművészet

2022.06.12. 20:00

Szólt a zene, járták a táncot a színpompás fesztiválon

Több száz táncos mutatkozott be virtuóz koreográfiával szombaton Szekszárdon. Az első alkalommal megrendezett fesztivál a népművészet ünnepe volt.

Szeri Árpád

A vásárlók örömére szombat délután a Tesco áruháznál is ropták a táncosok (Fotó: Makovics K.)

Egész napos programot kínált a színpompás forgatag, amely szombaton Szekszárdon, a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál – Együtt a Kárpát-medencében címmel várta a közönséget.

Az első alkalommal megtartott rendezvény különleges mivoltát az adta, hogy nemcsak Tolna megye székhelyén, hanem a Kárpát-medencében összesen harminc helyszínen zajlott egy időben több, mint húszezer néptáncos részvételével. A kezdeményezés az országos népművészeti szövetségekkel, a határon túli magyar népművészeti szervezetekkel, valamint a helyszínek rendező egyesületeivel együttműködve a Martin György Néptáncszövetség szervezésében valósult meg. 

A megyeszékhelyen az együttesek felvonulása után ökumenikus istentisztelet kezdődött a Béla király téri római katolikus templomban az együttesek és zenekarok részvételével. Ezt követően a csoportok a téren gyülekeztek, ahol Zsikó Zsuzsanna vezetésével sok száz torokból csendült fel A Magyarország az én kedves szép hazám című ének. Csoóri Sándor: Virágvasárnap című versét Csötönyi László szavalta el, majd Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

A Csoóri Sándor Sündi, az író-költő unokája zenéjére járt össztánc után Zsikó Zoltán, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke tartott köszöntőt. A Táncol a tér! című program sok száz szoknyás karikázóval, verbunkkal, csárdással, friss és ugróssal zárult. 

Délután két órától elkezdődött a Táncolj velünk! eseménysorozat, melynek keretében a Szekszárd több pontján, így az Energiaparkban, a Tesco áruház parkolójában, a Szent István téren a Babits Mihály Kulturális Központ előtt, valamint az Interspar áruház parkolójában néptánccsoportok tartottak bemutatókat a közönségnek. Színpompás Tolna megye címmel a Művészetek Házában a megye tájai, népcsoportjai és a falvak viseletei mutatkoztak be. A Babits Mihály Kulturális Központban táncházat is rendeztek. 

A magyar népművészet ünnepe
Széles körű, példa értékű összefogás. Ezt a jellemzőt emelte ki elsőként Matókné Kapási Julianna, a Csoóri Sándor Pályázat hálózatának Tolna megyei referense, amikor fesztivál­összegzésre kértük. A pályázati rendszernek a Bartina Néptánc Egyesület a megyei feladatellátója, így lett a csapat volt művészeti vezetője a szombati rendezvény fő szervezője. 

– Néptáncos, népdalos, népzenész és kézműves szövetségek közös munkájának köszönhetően nyerte el a találkozó azt az egységét és színes mivoltát, ami a magyar népművészet ünnepévé tette – folytatta a fő szervező. – Mindenütt megjelentek a helyi sajátosságok, így nálunk, Szekszárdon is, mások mellett ezt példázta a viseletbemutató. A táncosok mentesek voltak a versenyeken érzékelhető nyomástól, éppen ezért mindenki felhőtlen örömmel lépett a közönség elé. Ez az érzés mindenkire átsugárzott, a rendezvényzárón nyugtáztuk a legerőteljesebben azt, hogy mennyire örülnek egymásnak a fesztivál szereplői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában