Pitti Katalin is énekelt

2022.07.17. 15:00

Gálaműsor operasztárokkal és divatbemutatóval

A hagyományos, nagyszabású, éves nyári komolyzenei sorozat idei gáláját rendezték meg szombaton Pakson, az Erzsébet Nagy Szálloda mellett. A műsor sztárvendége Pitti Katalin operaénekes volt, de a Szent István téri színpadon fellépett többiek között Berkes János operaénekes és Ijjas Noémi, Paks frissen végzett opera-csillaga.

Gazsó Rita

Pitti Katalin operaénekes volt a paksi komolyzenei gálaest sztárvendége (Fotó: Molnár Gy.)

Immár negyedik alkalommal rendeztek látványos, nagyszabású komolyzenei gálaestet Pakson. A műsor sorozat 2019-ben indult el azzal a céllal, hogy a fiatalokkal sikerüljön megismertetni, megszerettetni a komolyzenét. Az elmúlt években fellépett itt Miklósa Erika és Rost Andrea is, ezúttal az operaszínpadok állócsillagát, Pitti Katalint invitálták Paksra a szervezők, akik egészestés programot állítottak össze a Szent István téri színpadra.

Elsőként a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola tangóharmónikás növendékei mutatkoztak be, majd a Sárgödör téri Siller Nótakör adott elő paksi nótákat. A folytatásban a Paksi Városi Múzeum XIX. századi viseletekből összeállított divatbemutatóját nézhette végig a közönség. A ruhakölteményeket tervezte és a műsort összeállította a múzeum igazgatója, dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna.

Divatbemutató XIX. századi ruhákból Pakson (Fotó: G. R.)

A bemutatót követően a korhű ruhákat viselők elvegyültek a sétálók között, akik közös fotókat készíthettek velük. A képeket a szervezők a [email protected] email címre várják a szelfik készítőitől, akik egy sorsoláson vesznek részt és a nyertesek az Erzsébet Nagy Szálloda, Paks Önkormányzata, a Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt által összeállított csomagokat vehetnek át.

A szervezők az estre egy különleges programfüzettel is készültek a közönségnek, amiben nyomon lehetett követni az áriákat. Puccini: Pillangókisasszony című operájának ismert dalát magyar nyelvű szöveggel, kottán is megkapták a nézők.

A divatbemutatót Ijjas Noémi fiatal operaénekes műsora követte. Az idén végzett paksi tehetség Strauss Denevérjétől Bernstein Candide-jáig több klasszikus műsorszámmal érkezett az estre. Nem csak egyszerűen elénekelte, hanem el is játszotta az egyes dalokat, színészi teljesítményének köszönhetően így aztán az is megérthette, hogy miről szólnak, aki nem értette az idegen nyelven felcsendülő darabokat. Az énekesnő partnere volt a műsorban egy-egy szám erejéig vőlegénye, Süli Tamás, a szegedi színház művésze és Szabó Péter trombitaművész.

Mire elkezdődött az operagála fő műsorszáma, a Liszt Ferenc-díjas Pitti Katalin és Berkes János érdemes művész fellépése, lassan teljesen megtelt a Szent István tér. A művészek a Dunakeszi Szimfónikus Zenekar kíséretével olyan művekből tolmácsoltak részleteket, mint Csajkovszkíj Anyeginje, Puccini Pillangókisasszonya, vagy Erkel Bánk Bán című operája.

Hatalmas rutin és kiváló hang, talán így lehetne legrövidebben összefoglalni Pitti Katalin érdemeit, amely a közönséget ezen az estén is a székekhez „szögezte” és amit szűnni nem akaró vastapssal jutalmazott. Különösen a záró, látványosságnak sem utolsó műsorszám, Pietro Mascagni Ave Mariája volt emlékezetes, amelyet a művész az Erzsébet Nagy Szálloda elnöki lakosztályának erkélyéről énekelt a teret teljesen betöltő közönségének. A különleges programot a Jézus Szíve templom előtti Bazársor tetejéről vetített fényjáték zárta.

Bunkóczi Zoltántól, a program szervezőjétől megtudtuk: jövőre, Paks várossá válásának 45. évfordulójára, ha lehet, még komolyabb műsort terveznek. A néhai kúria-napokat szeretnék feltámasztani kiállításokkal, zenei produkciókkal, külföldi sztárvendéggel, valamint nagyszabású bállal.

Ambiciózus ifjú tehetség Paksról
A Pitti Katalin-növendék Ijjas Noémi fellépésének egyik csúcspontja a leghíresebb szoprán ária, Mozart Varázsfuvolájából az Éjkirálynő bosszúriája volt, amit a fiatal énekes olyan fantasztikusan, könnyeden adott elő, mintha hosszú évek óta járná az operaszínpadokat vele.

A paksi Ijjas Noémi kiváló előadással örvendeztette meg a Szent István térre kilátogatókat (Fotó: M. Gy.)

– Valójában három évembe telt, hogy az Éjkirálynő áriáját így el tudjam énekelni – reagált észrevételünkre a műsort követően Ijjas Noémi, aki elárulta, nem is ez okozta számára a legnagyobb nehézséget, hanem az, hogy paksiként a helyi közönség előtt kellett fellépnie. – Szerencsére rögtön az elejétől éreztem a közönség szeretetét, ami nagyon jó érzés volt – mondta az ifjú énekes. Noémi hozzátette, fiatal kora ellenére már két éve tanít is. Szeretne még egy mestertanári képzést elvégezni az egyetemen, hogy magasabb szinten folytathassa az oktatást. További terveiről annyit elárult, szeretne a szegedi színházba bekerülni és az a vágya, hogy szólistaként is bemutatkozhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában