Szekszárdi Magasiskola

2022.07.12. 17:31

Díjazott költőként térnek vissza a korábbi tanítványok

Tíz éve indult el a Szekszárdi Magasiskola, amelyen évről évre a magyar kortárs irodalom jeleseit látják vendégül. A Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia Írói alkotótábor és mesterkurzus péntek este zárul.

Gazsó Rita

Darida Benedek (balról), Cserna-Szabó András, Liebhauser János (Fotó: M. K.)

– Az idei esemény nem csak a tízéves évforduló miatt különleges, első ízben történt meg, hogy mindkét Mészöly-díjas író betegség miatt le kellett, hogy mondja a részvételt. Így Zalán Tibor és Szvoren Edina helyett beugróként Márton László, Szollár Dávid és Ágoston Zoltán vezetik a tábor kurzusait – mondta a Magasiskola ezévi eseményéről Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója. – A programok közül különösen érdekesnek ígérkezik, hogy egykori táborozó hallgatók – így például Harag Anita vagy Halász Rita – ma már kitüntetett, díjazott íróként térnek vissza. Liebhauser János szerint nagy büszkeség a tábor életében, hogy ilyen fejlődésről lehet beszámolni.

A Magasiskola nyilvános programjai minden nap 16 órakor kezdődnek a Vármegyeháza Pollack Kávézójában. Az idei irodalmi hét a Mészöly Miklós szülőházánál található emléktábla megkoszorúzásával indult hétfő délután. A megnyitót Bazsányi Sándor és Szolláth Dávid előadása követte, a napot a Pad Irodalmi és Művészeti Folyóirat bemutatkozója és a Mészöly Alkotóház megtekintése zárta. Tegnap Cserna-Szabó András Mészöly-díjas íróval és Darida Benedek íróval beszélgetett Liebhauser János. A tábor része, hogy portréfilmet mutatnak be az adott év Mészöly-díjas írójáról. Számos izgalmas rész készült már el ebből, ezúttal, kedd délután Bartók Imre portréfilmjét lehetett megnézni, amelyet követően az új díjazottal Ágoston Zoltán, a film alkotóival, Gacsályi Józseffel és Pomsár Tamással pedig Dicső Zsolt beszélgetett.

Tíz éve indult el a Szekszárdi Magasiskola, amelyen évről évre a magyar kortárs irodalom jeleseit látják vendégül. (Fotó: M. K.)

– Ma délután vendégünk lesz Osztroluczky Sarolta irodalomtörténész, aki Mészöly kevésbé ismert arcát, mint költőt mutatja be, valamint Harag Anita író. Emellett Károlyi Csaba az Élet és Irodalom irodalmi főszerkesztő-helyettese Ágoston Zoltánnal a Jelenkor főszerkesztőjével közösen mutatja be a folyóirat legutóbbi lapszámát – ismertette a szerdai nap programjait Liebhauser János. Megtudtuk, holnap délután Petőcz András íróval frissen megjelent novelláskötete apropóján Dicső Zsolt, Halász Rita íróval pedig Libhauser János beszélget majd.

Pénteken a táborlakók és kurzusvezetők felolvasásával indul a délután, a Magasiskola irodalmi programsorozata egy irodalmi esttel zárul, Célzott farkasoké a nyugalom címmel, amelyet Gacsályi József költő, korábbi helyi könyvtáros verseiből Boglári Tamás színművész állított össze és ad elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában