Vallás

2022.09.20. 14:01

A Fekete Madonna restaurálás utáni másolatát megáldották

A közelmúltban egy szentmisén a bölcskei hívők régi szép emlékét, a restaurálással helyreállított Fekete Madonna néven ismert ikon másolatát mutatták be és áldották meg a helyi templomban.

Balogh Tamás

A Fekete Madonna néven ismert ikon restaurált másolatát tekinthették meg a hívők a bölcskei templomban. Fotók: Balogh Tamás

A különleges eseményről Szabó Oszkár, Dunaföldvár plébánosa is mesélt nekünk: – Szép ünnepünk volt a bölcskei hívek büszke örömére a helyi templomban. Az emlékezetes esemény a lengyel katolikus egyház częstochowai pálos kolostorának szentélyében lévő, Fekete Madonna néven ismert ikon res­taurálás utáni másolatának a megáldása és az eredeti helyére való állítása volt. Ez a kép az egyházmegyénk legrégebbi festménye. Reméljük, hogy a jó hír hallatán a zarándokok is útra kelnek hozzá. 

A plébánostól megkérdeztük, vajon a mai ember is felkerekedik-e, hogy egy ilyen alkotással találkozzon. – Alapvetően a zarándoklat egy vallási kifejezés, ami azt jelenti, hogy a hétköznapi világunkból elmegyünk egy olyan földi helyszínre, ahol úgy érezzük, hogy összekötődik a föld és az ég. Ez emlékeztethet bennünket a menny­országba vezető örök zarándoklatunkra. Ott aztán ünnepi vagy csendes körülmények között egy kicsit feltöltődünk, majd visszatérünk a szokásos környezetünkbe – válaszolta. 

– A mostani világban gyakran az a gond, hogy a régi fogalmakat tetszőlegesen átminősítik. Például hallottam, hogy valaki bejelentette: „el­zarándokoltunk egy sör-, majd egy motorosfesztiválra”. Ez bizony csalódás. Szabó Oszkár rávilágított arra, mekkora örömöt jelentett a híveknek az esemény. – Először is az átlagosnál többen voltunk, hiszen az ottaniak büszkék arra, hogy ismét történt egy jó dolog, és visszakerült a helyére a képünk. Emellett volt közöttük egyfajta áhítat is. Azt is jó néven vették, hogy felolvastuk nekik a restaurátor levelét, amiben elmesélte az elvégzett munka történetét. Falun több időt szánnak ilyesmire az emberek, ezért türelmesen meghallgatták, majd elé álltak és alaposan megszemlélték. 

Pongrácz Gábor, Bölcske hit­oktatója és helytörténésze hihetetlenül sok megalapozott történetet ismer a faluja múltjából. A római katolikus templomot a mai állapotában is példaértékű gondossággal tartják rendben. Építése is különleges számba menő. – A Szentháromság tiszteletére szentelt templomunk 1792–96 között épült az akkor már romos állapotban lévő madocsai bencés apátság kövei egy részének felhasználásával. Közöttük római és középkori köveket is találhatunk a szentély külső oldalán – mondta Pongrácz Gábor lapunknak. 

– Ez egy híres kegykép, a restaurálással helyreállított Fekete Madonna-másolat, amely a XVIII. század második felében készülhetett – folytatta gondolatait Pong­rácz Gábor. Hozzátéve: – Az első róla szóló publikáció 1991-ben jelent meg. A mű a korábbi állapotában szinte teljesen élvezhetetlen állapotban volt, egyrészt ezért nem mutatták be a templomban. Másrészt a jelentős értéke miatt az ötvenes években, a kommunista időkben a titokban tartásával, a lefátyolozásával igyekezték megőrizni az utókor számára. 

– A restaurálásról elmondható, hogy a feladatra Makói Juhász István és neje, Dóra asszony jelentkezett. A munkájukhoz fölvették a kapcsolatot dr. Terdik Szilveszterrel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékéről, az ő iránymutatása sokat jelentett. Továbbá, mivel nem akartuk terhelni az egyházközségünk pénzügyi keretét, úgy döntöttünk, hogy közadakozásból végeztetjük el a munkát. Elsőként Süli János úrral vettük fel a kapcsolatot, aki a szükséges összeg csaknem felével támogatta a tervünket. A fennmaradó összeget pedig a helyi közösség tagjai biztosították. 

A Fekete Madonna egyik különlegessége a rajta látható latin nyelvű felirat, egy III–IV. századi Mária-ének kezdősora: „A te oltalmad alá futunk Istenünk szent anyja!”. Ezt az alkotást „útmutatónak” is nevezhetjük, mivel a Szűzanya a kezében könyvet tartó kis Jézusra mutat, ami azt szimbolizálja, hogy „ő az út, az igazság és az élet”.

– A kép további érdekessége, hogy „felékszerezték”. Egy dombornyomott sárgarézből és ezüstből álló koronát készítettek hozzá. Ennek a stílusa XVIII. századi. Ezt az ékességet kalandos módon találtuk meg a templom kriptapincéjében. Ugyanott hiába kerestük a Szűzanya nyakláncát, aminek a nyomait viszont megleltük a festményen. Nem találtunk rá a kis Jézus koronájára sem. Ezeket másolat formájában kívánjuk pótolni. 

– A kegykép megáldását Szabó Oszkár dunaföldvári-bölcskei plébános végezte. Ezt követően még egy ünnepségen vettünk részt. A hívekkel együtt átsétáltunk a közelben található, száz évvel ezelőtt megalakult Bölcskei Miasszonyunk Rend Szent József Leányiskolai Zárdája épületéhez, ami ma bölcsődeként szolgál. A rajta lévő emléktáblát is megáldotta a plébános úr. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában