Tv-ajánló

2022.10.27. 15:55

Valóra váltott álmok

Ábrahám-Gazsó Rita

A történet a hat nyelven beszélő, litván zsidó családba született Romain Gary, a legismertebb XX. századi francia író életének első 40 évéről szól, aki katonai és diplomáciai karrierje mellett az irodalom zseniális rosszfiújaként tette le a névjegyét. A filmben központi szerepet kap Garynek (Pierre Niney) az édesanyjával való kapcsolata, Nina (Charlotte Gainsbourg) ugyanis már szinte nyomasztóan halmozza el szeretetével a fiát, belekényszerítve őt a sikereibe. 

A film kettejük sorsát kíséri nyomon Vilnától Nizzáig a II. világháború eseményei közepette, központban az őket sújtó antiszemitizmussal. A hányattatások nem érnek véget, amikor Gary jelentkezik a francia légierőbe. Ugyan kinézetre elég francia, de mégiscsak zsidó. Végül Afrikában sorozzák be De Gaulle seregébe. Később Európa különböző részein teljesít küldetéseket, egy ízben hősiesen megmentve bajtársait. 

Gary 1960-ban A virradat ígérete címmel megjelent könyvéből készült első filmet 1970-ben mutatták be. Az újabb változat 2017-ben készült Eric Barbier rendezésében, amely a múlt század grandiózus történelmi díszletei előtt, lebilincselően egyedi látványvilággal mutatja be az író életét. Egy igazán különleges mozi a síron és azon is túl tartó anyai szeretetről. 

A Hajnal ígérete – 21.00 M5

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában