Kiállítás

2022.11.23. 11:30

A nyolcvan éve született szobrászra emlékeztek Szekszárdon

Az alkotás mellett a tanítás, szemléletformálás volt Dargay Lajos szobrászművész legfontosabb küldetése. Ennek szellemében emlékeztek kedden a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán (PTE KPVK), Szekszárdon a 80 éve született művészre.

Ábrahám-Gazsó Rita

A szekszárdi kar épületének galériájában látható rendhagyó tárlatot hétfőn délután nyitották meg

Fotó: Mártonfai Dénes

A Fény/Ritmus/Változás – Dargay reflexiók című kiállítással tiszteleg a 80 éve született Dargay Lajos szobrászművész előtt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara. A december 3-ig megtekinthető tárlat egy kollektív csoportos, Dargay Lajos modernista életművére reagáló munka, amelyet az egyetem környezetkultúra szakos hallgatói közösen hoztak létre. Ennek részeként látható egy kollektív tér-installáció, valamint egy video, amelyet Németh Pál, a Pécsi Tudományegyetem docense állított össze a december 16-ig, a Stuttgarti Liszt Ferenc Intézetben megtekinthető Dargay-kiállításhoz kapcsolódóan. 

A szekszárdi kar épületének galériájában látható rendhagyó tárlatot hétfőn délután nyitotta meg Varga Rita kurátor, az újabb tárlat és a kapcsolódó projekt megálmodója, majd Szécsi Gábor a PTE KPVK dékánja köszöntötte az érdeklődőket, méltatva Dargay munkásságát.

– Dargay Lajos olyan művész volt, aki megértette, hogy az alkotás abban rejlik, hogy fogalmakat teremtünk, a világokat fogalmakra redukáljuk, és ehhez formát tervezünk – fogalmazott köszöntőjében Szécsi Gábor. – A valódi művész teremt, megpróbálja az egységet újraalkotni, amelynek jegyében meg akarja érteni, látni és láttatni szeretné a valóságot.

Dargay életműve e törekvésnek a jegyében alakult ki – tette hozzá. A docens szerint Dargay Lajos életében sokat jelentett az a mesteri kör, amely elindította a pályáján. Wilt Tibor, Schaár Erzsébet és később Párizsban Nicolas Schöffer adott lendületet annak a kísérletnek, amelyet úgy hívunk, hogy kinetikus-kibernetikus alkotás.

A megnyitón Hangyel Orsolya művészettörténész, Dargay-kutató, a Dargay Lajos Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagja tartott vetített képes előadást a mester életművének főbb állomásairól, sajátos téralkotó és kinetikus-kibernetikus eredményeiről. 

Dargayné Panyik Márta, a művész özvegye szerint a mostani szekszárdi kiállítás a diákok részvétele miatt különösen jelentős, néhai férje ugyanis legendás tanár volt, imádott oktatni, az egyik legfontosabb volt számára, hogy minél több tudást adjon át a következő generációk számára. Emlékeztetett rá, hogy a szellemi örökség gondozása mellett a Dargay Lajos Művészeti Alapítvány kiemelt célja is a tehetséggondozás, a szemléletformálás elősegítése a Dargay-szellemiség jegyében.

Dargay Lajosra a magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet atyjaként is emlékeznek. Műveit szakmai-műszaki alaposság és pontos kivitelezés jellemzi. A mozgásra, fényre, tiszta konstrukciókra épülő kompozícióinak legfontosabb jellemzője a megszerkesztett rend és a művek virtuális terének kiterjesztése – áll a kiállítás ajánlójában.

A kiállítást a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a „Kutatás és oktatás a szinergiák jegyében” című program jegyében hívták életre a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. A délelőtti idősávban Varga Rita, a 2020-ban életre hívott Dargay Lajos Művészeti Kutatócsoport, kari megbízott oktató és Hizsnyik Dénes környezetkultúra szakos hallgató mutatta be az elmúlt és az aktuális időszak aktivitásait, röviden vázolva 2023 első félévének néhány tervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában