A hónap műtárgya

2022.11.05. 15:40

Kézcsókját is küldte a költő a száz éve postára adott lapon

Több mint száz évvel ezelőtt „méltóságos Zichy Rafaelné grófné” levelezőlapot talált a postaládájában. A feladó Babits Mihály volt. Az író-költő szülővárosában, Szekszárdon adta vagy adatta fel a lapot. Ami ma már féltve őrzött emlék és egyúttal november hónap műtárgya a múzeumban.

Szeri Árpád

Ódor János Gábor a több mint száz éve postára adott levelezőlappal

Fotó: Makovics Kornél

Babits Mihály relikviákkal gyarapodott tavaly a Wosinsky Mór Megyei Múzeum. A Kocsis Imre Antal, Szekszárd korábbi polgármestere által adományozott emléktárgyak között volt az a többszínnyomásos, képes levelezőlap  – november hónap műtárgya a múzeumban –, amin az alábbi, ceruzával írt szöveg olvasható: „Kézcsókját és üdvözletét küldi a szekszárdi szöllöhegy tetejéről Babits Mihály”.

Szintén a költő írta a címzést: „Méltóságos Zichy Rafaelné grófnénak Sárszentmihály”. A levelezőlap 60 filléres barna bélyeggel – arató parasztok – volt díjmentesítve. A pecsétek alapján 1921. augusztus 25-én adták fel Szekszárdon és augusztus 29-én érkezett meg címzési helyére. A lap szövegét publikálták a Babits levelezését összegyűjtő kritikai kiadásban 2014-ben 2931. számon.

Minderről Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója adott tájékoztatást. Az intézmény vezetője hozzátette: Babits Mihály feleségével együtt 1921 nyarán huzamosabb ideig, július 2. és szeptember 1. között bizonyosan szülővárosában tartózkodott, nagyobbrészt a család birtokában álló présházban, az Előhegyen. Itt kezdte el írni nagy prózai művét, a Halálfiait, mely előbb 1921 októberétől részletekben jelent meg, majd könyv formájában 1927-ben.

Felesége, Török Sophie több felvételt készített itt a Halálfiait gépelő Babitsról, azonban egy 1921 októberében írott levelében arról tájékoztatja a családot, hogy a helyben vásárolt régi, állott lemezek miatt a fényképek mind elromlottak. Az előhívott, sérült képek viszont megmaradtak, közülük egyet sikerült restaurálni, amelyen a felirata alapján és Török Sophie visszaemlékezése szerint a költő nagyanyja, „Cenci néni öreg karosszékében ül”.

A levelezőlap hátulja
Fotós: Makovics Kornél

Előtte egy fa gyalogszéken az írógépe, háttérben egy csomózott terítővel letakart asztal látszik. Élénknek nem mondható levelezést folytatott ekkor Babits, inkább neki írtak ismerősei és barátai. Ebben a két hónapban Babits Zichy Rafaelnén kívül levelet írt Mikes Lajosnak, a Pesti Napló főszerkesztőjének, Stefan Klein műfordítónak, Komjáthy Aladár költőnek és Fülep Lajos református lelkész-írónak.

Gróf Zichy Rafaelné a 20. század első felének ismert, irodalmi ambícióval is rendelkező közszereplője volt. Pallavicini Eduardina (Edina) néven született arisztokrata családban 1877-ben. 1901-ben ment férjhez a Sárszentmihályon birtokos gróf Zichy Rafaelhez, akitől 1925-ben botrányos körülmények között vált el. 1945-ben elhagyta hazáját és lányához költözött Spanyolországba, ahol 1964-ben halt meg. Zichy grófné a Magyar Katolikus Nőegyletek Országos Szövetségének és az országos Katolikus Nővédő Egyesületnek volt az elnöke, az 1934–1944 között megjelenő Asszonyok-Leányok katolikus nők folyóiratnak főszerkesztője volt.

Vezető szerepet játszott a nemzeti konzervatív alapokon álló Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége (MANSz) vezetésében, melynek elnöki feladatát a szekszárdi felmenőkkel rendelkező Tormay Cécile látta el. Folyóirat-létrehozásban is jeleskedett, ugyanis Klebelsberg Kuno kultuszminiszter támogatásával indították útjára a Magyar Irodalmi Társaság kiadásában 1923 januárjától a Napkeletet, melyet szintén Tormay Cécile szerkesztett 1937-ben bekövetkezett haláláig.

A hívő katolikus Babits neve többször is felmerült az akkor még formálódó lapnál lehetséges munkatársként. Pauler Ákos, befolyásos filozófus naplójegyzeteiből tudjuk, hogy a költő 1921. június 11-én feleségével teára volt hivatalos Zichynéhez. Klebelsberg is felemlegette Babitsot: „Be akarnám vonni Ravasz Lászlót, Prohászkát, s ha megszelidül, talán Babics (így!) Mihályt.”

Megkeresték később még 1923-ban és 1929-ben is, de közismert: Babits nem hagyta el a Nyugatot. A Napkelet folyóirat 1940-ben szűnt meg. Schöpflin Aladár épp a Nyugatban írt nekrológot a folyóiratról, melyben így foglalta össze lényegét. „Bevallott célja az akkor úgynevezett keresztény megújulás irodalmi szolgálata volt s be nem vallottan a Nyugat ellensúlyozása”.

A képeslap formálisan egy udvarias válasz egy nyár eleji vendéglátásra, de sokkal inkább a megszilárduló Horthy-korszak kormánypárti támogatásával rendelkező, az újraszerveződő konzervatív-keresztény irodalmi élet egy Babits Mihály felé irányuló, meghiúsult tapogatódzó megkeresésének szerény tárgyi bizonyítéka – zárta összegzését Ódor János Gábor.

Többször is meglátogatta Szekszárdon élő rokonait

A levelezőlap a Dohánynagy- és különlegességi áruda Szekszárd kiadása. Ebből az 1910-es években készült sorozatból eddig nyolcfajta ismert. Jelen darab a mai Széchenyi utca és a Szent István tér sarkán álló Hitelbankot ábrázolja. Az épület Garay János szülőháza helyén 1905-ben épült fel Diczenty László tervei alapján. 1911-ben vásárolta meg a Tolnamegyei Takarék- és Hitelbank. A palota mögött a Garay gimnázium épülete, jobb oldalt pedig a Garay tér sarkán egykor álló csendőrposzt kis bódéja látható.

Babits Mihály Szekszárdon született 1883. november 26-án, és Budapesten hunyt el 1941. augusztus 4-én. A költő, író. irodalomtörténész, műfordító a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja volt. Szülőháza a Babits utca 13. szám alatt tekinthető meg a költőt idéző, korabeli tárgyakkal. Felnőttként hosszabb-rövidebb időre többször is meglátogatta szekszárdi rokonait, több verset is írt a megyeszékhelyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában