Tárlat

2022.12.03. 16:00

A zománcműves közel ötven éve játszik a képégető tűzzel

Megnyílt Stekly Zsuzsa zománcműves háromszázadik tárlata Bonyhádon. Jövőre lesz ötven éve, hogy elkezdett játszani az égetett képeket szülő tűzzel.

Wessely Gábor

A szerző fotója

Sokan szeretik, úgy is, mint művészt, és úgy is, mint embert. Sokan szeretik, ez érezhető is volt Stekly Zsuzsa bonyhádi tűzzománckép-készítő háromszázadik tárlatán, ami pénteken nyílt, hazai pályán, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban.

Az 56 művet az előző napon helyezte el a kiállító terem falain az alkotó, férje, Kovács János hathatós segítségével. A képek frissek, az utóbbi 2-3 évben készültek, a bonyhádi közönség még nem láthatta őket, mert ott 2019-ben volt utoljára Stekly-kiállítás. Jövőre is lesz mit ünnepelnie a zománcművesnek: ismét egy kerek szám; ötven éve kezdett játszani a képégető tűzzel. Abból az alkalomból Szekszárdon tart kiállítást. Alkotásai hittel telítettek, akkor is, ha virágokat vagy vízparti csendéletet ábrázolnak. Munkáinak jelentős része bibliai témát dolgoz fel.

Folyamatosan képzi magát, alkotótáborokba jár, és maga is szervez alkotói együttléteket, ZAB (Zománcművészeti Alkotótábor Bonyhád) néven. Az idén volt a 16. Sokat tesz azért, hogy a zománckép-készítést rangjának megfelelően kezeljék. Némelyek ugyanis úgy tekintenek e művészeti ágra, mint az ötvösség kiszolgálójára, az ötvösmunkák kiegészítőjére. Holott az ékszerek csak kistestvérei a zománc táblaképeknek, melyekből Stekly Zsuzsa már több négyzetméteres köztérieket is készített. Három település kálváriájának stációképei is a keze munkáját dicsérik.

Az alkotó és férje, Kovács János rakta fel a tárlat anyagát (A szerző fotója)

A mostani megnyitón megjelent, és köszöntötte a művészt többek között Potápi Árpád János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Filóné Ferencz Ibolya polgármester, Kovács Ferenc a pályakezdésében sokat segítő művész-tanár, Erdélyi Sándor, aki a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában volt diáktársa, Antal Mária nyugalmazott könyvtárvezető, Bognár Cecil a magyar kultúra lovagja és Kirchné Máté Réka aki a Bonyhád Lexikonban a róla szóló szócikket írta. Mindannyian hangsúlyozták: büszkék arra, hogy ismerik, és örülnek, hogy megmaradt bonyhádinak, igazi lokálpatriótának.

Közreműködött a rendezvényen a gitáros-énekes Tóth István is. A rendhagyó programot Kubanek Miklós koordinálta, aki a legtöbb Stekly-kiállítást nyitott meg az elmúlt évtizedek során. Összeállítást készített, múltbeli történéseket idézve, számokat, statisztikai adatokat ismertetve, képeket kivetítve. 
Stekly Zsuzsa kiállítása december 22-ig tekinthető meg Bonyhádon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában