Első és második világháború relikviái

2022.12.14. 16:00

Hadtörténeti kiállítás nyílt a gyönki gimiben

Hadtörténeti kiállítás nyílt a gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban december hetedikén, szerdán, tájékoztatta lapunkat az oktatási intézmény.

Brunner Mónika

A kiállításon első és második világháborús tárgyak láthatóak (Beküldött kép)

Fotó: Oszkó Katalin

Mint azt ismertették, a tárlaton első és második világháborús tárgyak láthatóak, méghozzá az iskola két tizenkettedikes diákjának, K. Németh Andrásnak és Németh Gergelynek a magángyűjteményéből. Hozzátették, hogy az ifjú kiállítók már évek óta gyűjtik a huszadik század történelmének relikviáit, ebből a világháborúk korához kapcsolódó tárgyakat láthat az érdeklődő közönség.

Beküldött kép

Rohamsisakok, különböző egyenruhák gombjai, övcsatok, kitüntetések, lövedékek, töltényhüvelyek, bajonettek, gázálarcok, lőszeres rakaszok kaptak helyet a kiállításon, amelyek közül például az első világháborús tisztisapka, a levente körzetparancsnoki tábla igazi különlegességnek számítanak.

Beküldött kép

A kiállítást Tálosi Zoltán, a szekszárdi Baka Múzeum egyik alapítója nyitotta meg az iskolában. Tálosi Zoltán beszédében a gyűjtőszenvedély mibenlétét fejtette ki, valamint kiemelte, hogy a két fiatal kiállító már most a céltudatos gyűjtők csoportjában tartozik, hiszen a gyűjteményük darabjait tudatosan válogatják, leltározzák, rendszerezik, odafigyelnek azok tárolására, és az egyes tárgyakról, azok történetéről kimerítő információkkal rendelkeznek.

Beküldött kép

A hadtörténeti kiállítást a gyönki gimnazisták rendszeresen látogatják az óraközi szünetekben újabb és újabb érdekességeket felfedezve a vitrinekben, de a tárlat a nagyközönség számára is megtekinthető az idei év december huszadikáig.

Beküldött kép

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában