Közös hang

2022.12.17. 11:30

Meghitt hangulatban telt az értényi fellépés

Az Ifjúsági Házban tartotta karácsonyi koncertjét a Közös hang, a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia programja. A településen teltházas koncertet adtak az Értényben, Kaposváron, Cserdin, Kadarkúton és Csökölyön élő gyerekek Hámori Máté, Liszt Ferenc-díjas karmesterrel, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjével közösen december 14-én, szerdán.

Farkas Eszter

Zenészpalánták az értényi színpadon. Hámori Máté Liszt Ferenc-díjas karmesterrel készültek a fellépésekre (Beküldött fotó)

A Közös hang a felzárkózó településeken élő – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zenei esélyteremtő programjában tanuló – gyerekek művészi integrációjáért jött létre. A program során a zenekar tagjai személyes kapcsolatot alakítanak ki a Máltai Szimfóniában hangszeren tanuló gyerekekkel és tanáraikkal. A rendszeres találkozások során közös művészi célokat álmodnak meg, majd a közös próbákat követően együtt lépnek fel.

– A gyerekek karácsonyi dalokat adtak elő Hámori Máté karmester vezetésével. A program célja az örömzenélésen kívül, hogy megmutassuk a helyieknek, a szülőknek, a tanároknak, miért jó ha a gyerekek zenélnek, hasznosan töltik a szabadidejüket és egy közösséghez tartoznak – tájékoztatta lapunkat Kádár-Csoboth Judit, a Danubia Zenekar kommunikációs vezetője.

A Máltai Szimfóniával közös program során a Danubia Zenekar tagjai az elmúlt két évben rendszeresen látogatták az Erken, Tarnazsadányban és Tarnabodon – hangszeren – tanuló gyerekeket, ahol együtt zenéltek, előkészítve a fellépéseket. A gyerekek és a zenekar tagjai kimondottan ezekre az alkalmakra készült műveket mutattak be.

Idén novemberben és decemberben a Máltai Szimfónia további helyszíneken: Baktakéken december 13-án, Értényben december 14-én, Nyírkátán december 20-án, valamint további Budapest környéki településekre is ellátogat majd a Közös hang programmal. A találkozások célja további gyerekek és régiók megszólítása, bevonása a programba, illetve motiválásuk a későbbi közös nagykoncerteken való részvételre, valamint az eddigi együttműködés során bevont gyerekek és tanáraik támogatása.

A Máltai Szimfónia művészeti vezetője, Báder Ernő ötlete volt, hogy a hónapok óta tartó közös munkát ne csak koncerteken, hanem egy közös dalban is megmutassák az ifjú zenészpalánták és mestereik. Így született meg a Csendes éj most bemutatott feldolgozása, melyben hazánk kiemelkedő énekesei: Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas éneklik a vezérszólamot. A dal ide kattintva tekinthető meg.

Decemberben a Közös hang mentorált gyerekei a közösen tanultakat egy-egy karácsonyi koncert keretében mutatják be saját szüleiknek, a falvak közönségének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában