A hónap műtárgya

2023.01.07. 16:30

Faddon leltek a ritka középkori csegelyre

Ézsaiás prófétát ábrázolja január hónap műtárgya, egy ritka középkori csegely Faddról.

TEOL

Fotó: WMMM/Retkes T.

A mai Fadd középkori előzményének tekinthető lelőhelyről előkerült apró, ezüstből készült csegely, vagyis négyzet alakú érme előlapján a próféta balra forduló mellképe látható hegyes szakállal sapkában – olvasható a Wosinsky Mór Vármegyei Múzeum honlapján.

Czövek Attila régész, főmuzeológus leírása szerint az érmén található körirat szövege szintén az ószövetségi prófétához kapcsolódik, hiszen Ézsaiás könyve 7. fejezetének 14. versére utal. A Kr. e. 8. században élt júdeai próféta itt jövendöli meg a Messiás eljövetelét, akit Immánuelnek nevez.

Az érme hátlapján a négyzet sarkára állított, a beteljesült jóslatot ábrázoló kép a fentiek alapján is egyértelműen összefügg az előlappal. Itt a Szent Családot látjuk négyoszlopos, boltíves teremben. A gyermek Krisztus a földre tett drapérián fekszik, arccal a Szűz felé, a térdeplő Mária és József között, a háttérben táj állatokkal, pásztorral a domboldalon. Az oszlopokon kívül egy-egy alak található, a bal oldali kifelé fordulva térdel, a jobb oldali befelé fordulva áll. Legalul hatlevelű rozetta látható.

Az érme jelzés nélküli, de a kidolgozás minősége és a párhuzamok alapján valószínűleg Füssel Kristóf (Christof Füssl/Fueszl) verte Körmöcbányán, az évszám szerint 1551-ben.

Január hónap műtárgyáról hamarosan részletesen is írunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában