Lovaggá avatás

2023.01.30. 11:30

Kitüntették azt, aki sokakat kitüntetett

Életműdíjnak tekintendő elismerésben részesült Lönhárd Ferenc. A gyönki közművelődési szakembert a magyar kultúra lovagjává avatták.

Wessely Gábor

Nick Ferenc ütötte lovaggá Lönhárd Ferencet a budapesti rendezvényen (Beküldött fotó)

A magyar kultúra lovagjává avatták Lönhárd Ferencet. A 75 éves gyönki közművelődési szakember, a vármegye képzőművészeinek egyesülete, a Bárka szalon alapító elnöke. Mintegy háromszáz kiállítást nyitott meg az elmúlt 25 év során. Művelődésiház-vezető volt Mesztegnyőn (Somogy megye), Gyönkön és Tolnán. Más területeken is dolgozott – szakszervezet, gyámügy –, de alapvetően mindig az értékmentést és –teremtést tekintette életcéljának.

– A különböző munkaköröket, amelyekben tevékenykedtem, mások is betölthették volna – mondja. – Ami biztosan nem jöhetett volna létre nélkülem, az a Gyönkön felállított Vénusz-szobor (Cyránski Mária alkotása), továbbá a Bárka szalon és „A Tolna megyei művészetért” plakett. Ezt az elismerést húsz éven keresztül adta át három civil szervezet képviselője (Bárka szalon, Kézjegy klub, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) művészek és művészetpártoló részére.

A mostani díjazott oklevele (Beküldött kép)

Most azt tüntették ki, aki húsz éven keresztül mások kulturális munkájának elismeréséért dolgozott. A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány adományozza művészi és közművelődési tevékenységért 1999 óta. (Van közöttük több Tolna vármegyei is.) A kuratórium elnöke, Nick Ferenc végzi az avatást Budapesten, a Stefánia Palotában. Évente körülbelül harminc személyt üt lovaggá a kardjával a lovagrendi tagok, hozzátartozók és más érdeklődők jelenlétében. Lönhárd Ferenc kultúraszervezői tevékenységéért kapta meg most ezt az életműdíjnak tekintendő elismerést.

A vármegye lovagjai, akik a kulturális életben tevékenykednek

Az elismerést a Falvak Kultúrájáért Alapítvány hozta létre. Tolna vármegyéből a következők kapták meg eddig a Magyar Kultúra Lovagja címet: Pócs Margit (Szekszárd, 2003), Glöckler János (Bátaszék, 2007), Pecze István (Szekszárd, 2008), Mözsi-Szabó István (Tolna, 2010), Törő György (Szekszárd, 2010), Módos Ernő (Szekszárd, 2011), Decsi-Kiss János (Szálka, 2013), Ékes László (Szekszárd, 2013), Dr. Pappné Farkas Gabriella (Dombóvár, 2013), Gáti Mariann (Fadd, 2014), Bodó Imre (Dombóvár, 2015), Cziráki Viktor (Regöly, 2015), Dr. Szabó Géza (Szekszárd, 2016), Bognár Cecil (Szekszárd, 2018), Szemcsuk István (Bonyhád, 2020), Könyv István János (Simontornya, 2022), Manea Alexandra (Kakasd, 2022), Lönhárd Ferenc (Gyönk, 2023)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában