Tv ajánló

2023.01.27. 16:00

Túlélni mindenáron

A film a nagyszerű zsidó származású lengyel zongoraművész, Wladyslaw Szpilman történetét meséli el.

TEOL

Adrien Brody, a film főszereplője

Forrás: Shutterstock

A sztori a második világháborús náci megszállás alatt játszódik 1939-ben Varsóban, ahol a németek rögtön megérkezésük után szigorú korlátozásokat vezetnek be a helyi zsidó közösségre. Hamarosan Szpilman (Adrien Brody) és polgári körülmények közt élő családja is kénytelenek alávetni magukat a megalázó szabályoknak. Fokozatosan nő a nyomás, és a család egyre rosszabb helyzetbe kerül. Kénytelenek eladni a festményeket, ezüstöt, bútorokat és végül Szpilman értékes zongoráját is.

A legnagyobb csapást azonban az a döntés jelenti, hogy minden zsidót egy magas falakkal körülvett zárt táborban helyeznek el, egy olyan helyen, amely hamarosan a varsói gettó néven vonul be a történelembe és ahonnan nincs visszaút... Roman Polanski kiváló filmje, A zongorista egy, a címszereplő, Wladyslaw Szpilman regényéből készült filmadaptáció, mely legalább akkora sikerre tett szert, mint maga a mű.

A főszereplő Adrian Brodynak egy Oscar-díjat is hozott. A forgatókönyvet Ronald Harwood írta, zenéjét pedig Wojciech Kilar szerezte, mely hűen tükrözi a film szomorkás, keserédes hangulatát. Polanski filmjét sokan az egyik legjobban sikerült holokausztmozinak tartják.

A zongorista – péntek, 20.45 DUNA TELEVÍZIÓ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában