Kiállítás

2023.02.08. 07:00

Uriel arkangyal eljutott a fővárosba

A fővárosban mutatkozik be a szekszárdi művész. A közönség főként a tusgrafikáiról ismeri. Bibliai jelenetek is szerepelnek a március végéig megtekinthető budapesti tárlaton.

Szeri Árpád

Juhász Ildikó két arkangyallal, a bal oldali, Uriel jelenleg a fővárosi tárlaton tekinthető meg.

Fotó: Wessely Gábor

Művész kollégánk ajánlásával mutatkozik be a fővárosban, a Láng Művelődési Központban Juhász Ildikó. A Szekszárdon élő és tevékenykedő alkotó saját jogon is megerősítette, hogy helye van a neves budapesti intézmény folyosó galériáján.  

– Az ajánlások birtokában a szervező azt kérte, hogy küldjek reprodukciókat néhány művemről – mondta el lapunknak. – Hamarosan érkezett a válasz, hogy szeretettel várnak. Ezek szerint meggyőzőnek bizonyult a mellékelt minta kollekció.

Juhász Ildikó Tengelicen született. Pécsen, a Művészeti Szakközép Iskolában érettségizett szövő szakon. Ezután fényképészetet tanult. Gyermekei születése után a Tolna Megyei Levéltár dolgozója lett. Harminckét év munkaviszony után a fotó labor megbízott vezetőjeként ment nyugdíjba. 

– Munkámat hivatásomnak tekintettem és felsőfokú tanfolyamot végezve segédlevéltáros lettem – tette hozzá. – Kiállítások készítése, kiadványok illusztrálása és a történelmi értékű iratok archiválása és az utókornak való megóvása volt a feladatom. Közben tussal és akvarellel rajzoltam és festettem. Majd kipróbáltam magam a pasztell technikában és a rézkarcban, és ez utóbbi lett a kedvencem. 

A közönség – olvasható róla egy tavaly a portálunkon megjelent, Wessely Gábor készítette interjúban, „elsősorban az aprólékos műgonddal munkált tusgrafikáiról ismeri. Képei több mint húsz egyéni és több mint harminc csoportos kiállításon szerepeltek már. Tagja a kaposvári képzőművészek egyesületének valamit a Tolna megyei Bárka szalonnak. A szépséget szereti. A földit és az égit. Ezért műveinek jelentős része virágos kompozíció, illetve Mária- és angyalábrázolás.”

A vidéki tehetségek bemutatását is küldetésének tartó fővárosi intézménybe fekete-fehér tusgrafikáiból vitt tíz darabot. Ezek az alkotások több témakört ölelnek fel: úgy mint a karácsony és a szent család, Mária és József a csillaggal, két angyal, valamint a lány, aki törött szárnyú madarat talált, meggyógyított és elengedett. 

Az esztétikus, világos helyszínen található, díjmentesen megtekinthető – és az üveg falnak köszönhetően az utcáról is látható – tárlat március 31-ig várja az érdeklődőket és öregbíti úgy alkotója, mint Szekszárd jó hírét. Juhász Ildikó jelenleg is szorgosan dolgozik, a tervek szerint nemsokára Bonyhádon nyílik meg újabb kiállítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában