Hommage à Neumann

2023.03.25. 11:30

Náluk a számítógép billentyűzete az ecset

Kiállítás nyílt csütörtökön délután Szekszárdon, a Babits kulturális központ márványtermében.

Szepesi László

Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója

Fotó: Makovics Kornél

A falakon 32 olyan kép látható, amelyek nem ecsettel, ceruzával, hanem számítógéppel készültek. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság felkérésére a Magyar Elektrográfiai Társaság tagjai készítették ezeket, a 120 évvel ezelőtt született Neumann János szellemében.

A kiállítás az I. Béla Gimnáziumban tizenkilencedik alkalommal megrendezett Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versennyel egy időben nyílt meg, Hommage à Neumann címmel. Ezért elsőként Hajós Éva, az I. Béla Gimnázium igazgatója mondott köszöntőt, utalva arra, hogy a magyar tudós rakta le alapjait a számítástechnikának. Elmondta, 2004 óta Kovács Győzőnek, a digitális technika hazai alkalmazása úttörőjének kezdeményezésére az informatikai programtervezői versenyt ebben a középiskolában rendezik meg.

A versenyről szólt először Szalay Imre, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság igazgatója, majd a tudósról beszélt, akinek emléke előtt tiszteleg ez a tárlat, amely egy vándorkiállítás első állomása. A képekből ott lesz néhány a Fasori Gimnáziumban, Neumann hajdani alma materében hamarosan nyíló kiállításon.

Részt vett a megnyitón Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, aki elmondta, mi, magyarok, amikor a büszkeségeinkről beszélünk, az olimpiai aranyérmeseken túl a magyar tudósokat, Nobel-díjasokat és nem Nobel-díjasokat említjük. Neumann János az elsők között áll. Most, hogy százhúsz éves lenne, kiváló alkalom, hogy ünnepeljük, megnézzük életútját, s megmutassuk, hogy a tudomány mi mindent el tud érni, hogy jobbá tegye a világot. Említette, végignézve a képeket, szándéka, hogy azokat Pakson is bemutassák.

A képekről a megnyitón Haász Ágnes, a Magyar Elektrográfiai Társaság elnöke beszélt. Elmondta, a 2001-ben alakult társaság tagjai örömmel fogadták a Neumann társaság felkérését, s szívesen alkottak. Munkáikat – folytatta – úgy készítik, mint a festőművészek, csak náluk a számítógép billentyűzete az ecset.

A tárlat egy hónapon át látható, munkanapokon 10 és 17 óra között a Babits Kulturális Központ márványtermében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában