Kinetikus művészet

2023.05.10. 16:49

A fiatalok vizuális kultúrájának erősítése a cél

A fényről és a mozgásról, a luminokinetikáról szóltak az előadások, bemutatók, szerdán, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, az egyetem és a Dargay Lajos Művészeti kutatócsoport közös szervezésében megtartott konferencián.

Szepesi László

A fényről és a mozgásról szóltak az előadások az egyetemen. (Fotó: Makovics Kornél)

A kinetikus művészet a mozgást, a fényt és a hangot kombinálja egy dinamikus egységbe, ennek során olyan alkotások születnek, amelyek bevonják a publikumot, a befogadót is az alkotás folyamatába. Mindez látványos megújítása annak a művészeti folyamatnak, amelyben jeleskedtek magyar művészek, így Schöffer Miklós, Victor Vasarely, és akinek örökségéről is szólt a konferencia, Dargay Lajos.

Az ő kinetikus, kibernetikus művészet köré épült életműve több tudományterület képviselőnek, a művészettörténet, az építészet, a pedagógia, a filozófia szakembereinek is ad újat, vizsgálódási alapot, ezért egy interdiszciplináris, tudományközi kutatási programot indított el a Pécsi Tudományegyetem Szekszárd központú karához kapcsolódó, tehetséggondozó műhelyként is működő Dargay Lajos Művészeti Kutatócsoport.

Több intézmény, egyetemi kar folyamatosan végzett közös kutatásáról szóltak az előadások a konferencián, s a rendezvényhez kapcsolódtak az egyetem környezetkultúra szakos hallgatói is. A tanácskozásnak egyébként beharangozó nyitánya volt a hallgatók kinetikus irányzat jegyében alkotott műveit bemutató, április végén, az OTDK-t záró rendezvényen nyílt kiállítás.  

A kutatás eredményeit beépítik a felsőoktatás képzési programjába, főleg a környezetkultúra és a pedagógusképzésbe, ugyanis azok kreatív alkotói magatartásra inspirálnak, amelyek a fiatalok vizuális kultúrájának erősítésében játszanak fontos szerepet. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában