Szín-folt

2023.05.12. 11:30

Gyerekek remekművei ékesítik a bonyhádi művelődési központ falait

Nem mindennapi tárlat nyílt május 10-én szerdán a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban, valóságos Szín-foltot hagytak a művészeti iskola diákjai, ahogy azt a kiállítás címe is jól tükrözi. A gyerekek munkáiról tanáraik: Bükösdi Gábor és Tanai Guzorán Anna meséltek lapunknak.

Farkas Eszter

Andorka Gábor (b), Magyar Klaudia, a művelődési központ munkatársa és a kiállítás megnyitója: Kovács Ferenc festőművész

Fotó: Máte Réka

A Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Képzőművészeti Tanszakára járó diákok munkáiból nyílt tárlat, melyet az iskola igazgatója, Andorka Gábor és Kovács Ferenc, festőművész nyitottak meg. A közel százötven alkotást egészen június 2-ig tekinthető meg. A kiállítás egészen felpezsdíti a helyi kulturális életet, hiszen lehetővé teszi, hogy a diákok az eddig tanultakat a nagyközönség elé tárják, és megmutassák, hogy milyen kreatívan tudják azt felhasználni. 

– A diákok munkáit már tavaly is kiállítottuk és igen sikeres volt, ezért mindenképp szerettük volna ezt tovább vinni – tudtuk meg Bükösdi Gábor, rajztanártól. – A tanulóink egy év alatt készült munkáit mutatjuk így be. Sajnos sok minden kimarad, mivel vannak pályamunkák, amik jelenleg is versenyeken vannak és olyan művek, amik még nem érkeztek vissza, de így is sikerült megtöltenünk a művelődési központ emeleti galériáját jobbnál-jobb alkotásokkal. 

Az iskolai oktatás során a diákok megismerik a különböző művészeti technikákat, a színek és a formák összhangját, a különböző művészeti áramlatokat és stílusokat, valamint azok történelmi hátterét. A diákok azonban csak akkor tudják valóban megérteni ezeket a fogalmakat, ha alkalmazzák őket a gyakorlatban, és létrehoznak valódi munkákat – mondta el Bükösdi Gábor, aki kiemelte, hogy ezért is tartja fontosnak, hogy különböző történelmi korszakok művészeinek munkáit is másolják a gyerekek. Az idei évben a reneszánsz került górcső alá, a jövő évben a barokk korszakból választanak majd festményeket.

– A vizuális művészetoktatás a tantervi programokon túl lehetőséget ad az egyéni személyiségfejlesztésre, a tanulói önkifejezésre – hangsúlyozta Tanai Guzorán Anna – A délutáni foglalkozásokon elsődleges célként kezelem tanítványaink lelkiállapotához és képességeihez a megfelelő feladatot . Nagy hangsúlyt fektetek az elmélyült, önálló alkotásra témától függetlenül. Fontos, hogy a gyerekek érezzék, értékes a munkájuk, értéket hoznak létre vizuális gondolataikkal, annak megjelenítésével. Öröm látni a mosolygó szemeket a munka elvégzése után.

Az alsó tagozatosok közül negyvenhat diák alkotása színesíti a galéria falait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában