Teol.hu videó

2023.06.03. 16:05

Időutazásra csábított a Völgységi Múzeum a Régészet napján (videó)

Idén is csatlakozott a bonyhádi Völgységi Múzeum a Magyar Régészet Szövetség programsorozatához, így június 2-án gyermekprogramokkal és szakmai előadásokkal tarkítva rendezték meg a Régészet napját.

Farkas Eszter

Az idén is kiemelt figyelmet szentelt a Völgységi Múzeum az országos Régészet Napja – Régészet Éjszakája rendezvénynek. Már az előző évben is megmutatkozott a kisvárosban az igény arra, hogy a történelemtudományba és a régészetbe is mélyebb betekintést engedjen a Völgységi Múzeum csapata.

Lyublyanovics Kíra játékos régészeti állattani bemutatót tartott. Fotó: Máté Réka

– Igyekezett az intézmény további érdekességeket és különlegességeket megmutatni a gyerekeknek, így nem pusztán a régészet sokoldalúságát ismerhették meg, hanem ki is próbálhattak néhány eszközt például egy miniásatás keretében kerámiadarabokból apró edények bukkantak fel – mondta el J. Stefán Klára, muzeológus. Emellett római kori ruhacsat másolat készült, az agyagozás első lépéseibe is belekóstolhattak a gyerekek és tarsolylemez készítésére is sor kerülhetett az izgalmas délután keretében.

Igazán különleges vendéget is fogadott az intézmény, hiszen Lyublyanovics Kyra a Magyar Nemzeti Múzeum régész-archeozoológusa több mint harminc állati maradvánnyal készült a mai gyermek-, illetve szakmai bemutatóra. Így előbb a negyven fős gyereksereg érdeklődését keltette fel a régészet és a biorégészet iránt, majd szakmai előadásában izgalmas történetekbe ágyazva mesélt munkájáról, kutatási eredményeiről, illetve a biorégészetban, az archeozoologiában rejlő lehetőségekről. 

Az országos Régészet Napja programsorozat keretében Tolna megyei állomásként a Völgységi Múzeum a régészét számos ágát igyekezett felfedni a látogatók előtt, így a különböző történelmi korokból kapott egy-egy csipet ízelitőt az eseményre látogató közönség.

A délután folytatásában dr. K. Németh András a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze érkezett egy igazán impozáns témával, hiszen a középkori Bonyhádról és a határában fekvő településekről hallhatott a közönség egy sokszínű, változatos, kutatási és feltárási élményekkel is tarkított előadást. Rendkívül gazdag terepi tapasztalata és Tolna megyében végzett régészeti munkái révén igazán autentikus betekintést nyerhetett a közönség a századokkal korábbi Bonyhád és térsége életébe.

A rendezvény zárásaként a Völgységi Múzeum igazgatója, dr. Farkas István Gergő, eredeti szakmájához visszatérve, kutatási területének fókuszaként vizsgált – római kori – egyedi előadását a Dicső római hadseregről tartotta. A szakmai diszkurzus keretében nem pusztán a hadviselés egyediségéről és területi differenciáltságáról esett szó, hanem fegyverforgatási technikák és a harcmodor különlegességei is felelevenedhettek. Az igazgató rendkívüli kiállással egy különleges láncinget is magára öltött az előadása idejére, amely önmagában sem könnyű nyári viselet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában