Teol.hu videó

2023.06.03. 16:05

Időutazásra csábított a Völgységi Múzeum a Régészet napján (videó)

Idén is csatlakozott a bonyhádi Völgységi Múzeum a Magyar Régészet Szövetség programsorozatához, így június 2-án gyermekprogramokkal és szakmai előadásokkal tarkítva rendezték meg a Régészet napját.

Farkas Eszter

Az idén is kiemelt figyelmet szentelt a Völgységi Múzeum az országos Régészet Napja – Régészet Éjszakája rendezvénynek. Már az előző évben is megmutatkozott a kisvárosban az igény arra, hogy a történelemtudományba és a régészetbe is mélyebb betekintést engedjen a Völgységi Múzeum csapata.

Lyublyanovics Kíra játékos régészeti állattani bemutatót tartott. Fotó: Máté Réka

– Igyekezett az intézmény további érdekességeket és különlegességeket megmutatni a gyerekeknek, így nem pusztán a régészet sokoldalúságát ismerhették meg, hanem ki is próbálhattak néhány eszközt például egy miniásatás keretében kerámiadarabokból apró edények bukkantak fel – mondta el J. Stefán Klára, muzeológus. Emellett római kori ruhacsat másolat készült, az agyagozás első lépéseibe is belekóstolhattak a gyerekek és tarsolylemez készítésére is sor kerülhetett az izgalmas délután keretében.

Igazán különleges vendéget is fogadott az intézmény, hiszen Lyublyanovics Kyra a Magyar Nemzeti Múzeum régész-archeozoológusa több mint harminc állati maradvánnyal készült a mai gyermek-, illetve szakmai bemutatóra. Így előbb a negyven fős gyereksereg érdeklődését keltette fel a régészet és a biorégészet iránt, majd szakmai előadásában izgalmas történetekbe ágyazva mesélt munkájáról, kutatási eredményeiről, illetve a biorégészetban, az archeozoologiában rejlő lehetőségekről. 

Az országos Régészet Napja programsorozat keretében Tolna megyei állomásként a Völgységi Múzeum a régészét számos ágát igyekezett felfedni a látogatók előtt, így a különböző történelmi korokból kapott egy-egy csipet ízelitőt az eseményre látogató közönség.

A délután folytatásában dr. K. Németh András a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze érkezett egy igazán impozáns témával, hiszen a középkori Bonyhádról és a határában fekvő településekről hallhatott a közönség egy sokszínű, változatos, kutatási és feltárási élményekkel is tarkított előadást. Rendkívül gazdag terepi tapasztalata és Tolna megyében végzett régészeti munkái révén igazán autentikus betekintést nyerhetett a közönség a századokkal korábbi Bonyhád és térsége életébe.

A rendezvény zárásaként a Völgységi Múzeum igazgatója, dr. Farkas István Gergő, eredeti szakmájához visszatérve, kutatási területének fókuszaként vizsgált – római kori – egyedi előadását a Dicső római hadseregről tartotta. A szakmai diszkurzus keretében nem pusztán a hadviselés egyediségéről és területi differenciáltságáról esett szó, hanem fegyverforgatási technikák és a harcmodor különlegességei is felelevenedhettek. Az igazgató rendkívüli kiállással egy különleges láncinget is magára öltött az előadása idejére, amely önmagában sem könnyű nyári viselet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában