Nemzetiségi egyesület

2023.07.30. 20:00

Három évtizede őrzik sváb hagyományaikat Gyönkön

Harminc éve alapították meg a gyönki németek a nemzetiségi egyesületüket, és azóta töretlenül ápolják hagyományaikat. A vasárnap délután Gyönkre látogatók nem csak táncaikkal, muzsikájukkal, viseletükkel, de ételeikkel is ismerkedhettek.

Gazsó Rita

Evés-ivás, zene, tánc és mulatság várta a Gyönkre látogatókat

Fotó: Makovics Kornél

Minden évben összegyűlnek a gyönki német nemzetiségiek ilyenkor júliusban, és meghitt családi nappal mulatják az időt. Idén a szokásosnál különlegesebb volt ez az esemény, hiszen kerek évfordulót ültek: ugyanis 30 éves a helyi Német Nemzetiségi Egyesület. Ennek apropóján ünnepi közgyűléssel indult a nap vasárnap délelőtt, ahol többen beszédet mondtak, köszöntötték az egybegyűlteket. 

Mint elhangzott, bár harminc évet ünnepelnek idén, ez az egyesület bejegyzésének dátuma, a szerveződés és a közös munka ezt megelőzőleg néhány évvel korábban már elkezdődött. Kemler Imréné egyesületi elnöktől megtudtuk, az idei jubileumi közgyűlésre mindenkit meghívtak, aki valamikor egyesületi tag volt, vagy néhai tagjuk leszármazottja. Így csaknem annyi vendéget invitáltak meg pluszban, mint a jelenlegi, 180 fős egyesületi taglétszám. A közgyűlést közös ebéd követte ünnepi tortával és pezsgős koccintással.

A rendezvény nagyközönség által látogatható programja 14 órától indult, elsőként Kemler Imréné köszöntötte az egybegyűlteket, majd megkezdődött a műsor, amelyben a helyiek mellett Németkérről, Zombáról és Varsádról érkeztek énekes és tánccsoportok. A színes hagyományőrző műsor mellett a gyerekeket egésznapos program, vízen járó henger, arcfestés, tekézés, játszóház várta, míg a felnőttek nemzetiségi ételeket kóstolhattak. Főként hagyományos sváb ételekkel készültek a gyönkiek, rengeteg süteményfélét készítettek.

Volt itt prósza, úgynevezett zsidóbatyu, azaz a barátfüléhez hasonló alakú, de főtt krumplival töltött tészta, a tetején tejfölös öntettel, készült pri, mákos pogácsa, sárgarépás rétes, héfeklész, vagyis kelt gombóc, kuglóf és főtt kukorica. Mint az egyesület elnöke elmondta, sokan részt vettek a sütés-főzésben: az idősebb sváb asszonyok is, közülük olyanok, akik nem egyesületi tagok. Természetesen nem kizárólag sváb fogásokkal lehetett találkozni, felvidéki és székely ételek is kerültek az asztalra, amelyekből bárki kedvére kóstolhatott.

A finom ételek mellett jóféle italokat is kínáltak – jelképes összegért – mindazoknak, akik a bor- és pálinkaudvarba látogattak. Mint kiderült, csak pálinkából tizenkét félével koccinthattak a családi nap résztvevői. A programot az esti óráktól éjfélig tartó szabadtéri bál zárja, amelyhez egy sváb zenét játszó zenekar biztosítja a jó hangulatot a vendégsereg számára, akik a helyiek, környékbeliek mellett távolabbról, így például Somogyból is érkeztek a jubileumi napra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában