Háttérmunka

2023.08.18. 07:00

Egy színészt három perc alatt felöltöztet

A szekszárdi német színház jelmeztárvezetője Palánki Zsuzsanna. Ezerféle ruha, mintegy háromszáz pár cipő és többszáz kiegészítő (kalapok, kendők, zoknik stb.) rendben tartása, és az előadásokhoz szükséges dolgok előkészítése a feladata. Na meg az öltöztetés. Van, amikor erre, menet közben csak néhány perc áll rendelkezésre.

Wessely Gábor

Palánki Zsuzsanna két jellegzetes fejfedővel (A szerző felvétele)

Ruhák. Minden mennyiségben. Köztük olyanok, amelyekben Tordai Teri, Schubert Éva, Mécs Károly vagy Kertész Péter játszott, szekszárdi vendégszereplésekor. Ez a Deutsche Bühne Ungarn (Magyarországi Német Színház) jelmeztára. A jelmeztárvezető – aki egyben öltöztető is – 2016 óta, Palánki Zsuzsanna. Nagyon szereti ezt a munkát, és őt is szeretik a művészek. Van miért. Némelyik darabnál szinte folyamatos az öltöztetés, vetköztetés. Előfordul, hogy mindössze három perc áll rendelkezésre a ruhacserére.

– Jól alkalmazkodó, szívesen ismerkedő, beszélgető, nyitott ember vagyok – mondja –, ami elengedhetetlen ehhez a közvetlen együttműködésen, bizalmon alapuló tevékenységhez. Vidékre is járunk, Pestre is fellépni, a Nemzeti Színházban például összetalálkoztam Bodrogi Gyulával, együtt ebédeltünk, fotózkodtunk, szimpatikusak voltunk egymásnak. Ami engem igazán megmozgat: a sokruhás darab. A Dekameron, a Macbeth, a Nem fizetünk! volt ilyen. Kiszalad a színész, átöltöztetem, visszaszalad. Gondosan előkészített jelmez és alapos felkészültség kell a sikerhez.

Az előadások háttérmunkásait megbecsülik. Palánki Zsuzsanna is sokaktól kapott úgynevezett premierajándékokat, melyek egy része a jelmeztár falán látható. Köszönőlevélkék, dedikált fotók, rajzok. Szeret rájuk pillantani, mindegyik emlékeket idéz.

– Többek között Merán Bálint és Berzsenyi Zoltán is kifejezte háláját a közreműködéséért - mutatja. – A jelmeztárvezető munkája azonban nem ér véget az előadással. Már az új darabbal kapcsolatos legelső megbeszélésen jelen vagyok. A ruhatárat folyamatosan rendben tartom, kiválasztom a szükséges jelmezeket, amin szükséges alakíttatok, varrónőhöz, tisztítóba, cipész viszem amit kell, alkalmankét új dolgokat is beszerzek.

Faltól-falig, padlótól plafonig tele van a két tárolóhelyiség. A raktárkészlet jelentős része csak létráról érhető el. Ruhák ezres nagyságrendben állnak rendelkezésre, körülbelül háromszáz pár cipő és többszáz kiegészítő – kalapok, kesztyűk, zoknik, sálak, kendők, nyakkendők – alkotja a kollekciót. Van választék a török turbántól a vöröscsillagos katonasapkáig és Csipke Rózsika cipellőjétől a gumicsizmáig. A sok dologgal sok a dolog, de aki erre született, örömét leli benne.

Gobelinek készítésével is foglalkozik

Palánki Zsuzsanna 1972-ben született Szekszárdon. Tolnán nőtt fel, ott érettségizett 1990-ben. Boltvezetői végzettséget 1991-ben, virágkötő szakképesítést 1999-ben szerzett. A kereskedelemben dolgozott, eleinte alkalmazottként, később boltvezetőként, árusított ruhát, cipőt, méterárut, bútort, játékot. Ez utóbbi termékkör forgalmazására két boltot is nyitott, de a tolnait 2008-ban, a szekszárdit 2011-ben bezárni kényszerült a válság, illetve az azt követő nehéz gazdasági helyzet miatt.

Átmenetileg az egészségügyben helyezkedett el, majd 2016-tól átvette a német színház jelmeztárát. Azóta ott dolgozik, mint jelmeztárvezető és öltöztető. Tíz éve költözött Tolnáról Szekszárdra; két fia van. Szabadidejében olvas, gobelineket készít, és az utóbbi időben fest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában