Népzene

2023.08.04. 08:00

Tamburazenei fesztivál lesz Bátán

Tamburazenekarok találkozóját rendezik meg tizedik alkalommal szombaton Bátán. Az eseményen dél-dunántúli együttesek mellett vajdasági zenekar is játszik.

Teol.hu

Fotó: Szakony Attila

Az Ady Endre Művelődési Házban rendezendő programon fellép a Bogyiszlói Zenekar, Versendi Kovács József, a legidősebb ismert magyar tamburazenész, a 78 éves mohácsi Peti Kovács József együttese és a csantavéri Mendicus zenekar - mondta az MTI-nek Balogh László bátai tamburás, szervező az MTI-nek.

Játszik még a helyi ifjúsági tamburazenekar, a Pántlika zenekar, a bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskola két együttese, valamint a mohácsi Tomas Trió - tette hozzá.

A zenekarok délszláv, magyar és cigány népzenét, többek között szerb kolót, csárdást, cigány hallgatót játszanak. A koncertsorozatot mintegy nyolcvan tamburás közös zenélése, össztánc és bál zárja.

Balogh László megjegyezte: a Duna-parti faluban a 19. századra nyúlik vissza a tamburazene hagyománya, az első zenekart dédapja hozta létre. A hangszer ma is népszerű a fiatalok körében, nemcsak a beás, hanem a lovári cigányok körében is - jegyezte meg.

A zenei program előtt megemlékeznek az 1956-os dunai árvízben meghalt bátai áldozatokról és az elhunyt cigány zenészekről a 2008-ban tiszteletükre emelt kopjafánál.

A programról, az indulásról és a további tervekről beszélgettünk a TEOL podcast adásában a fesztivál főszervezőjével, Balogh Lászlóval, akit mindenki csak Kakukknak becéz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában