Kiállításmegnyitó

2023.09.07. 07:00

Már az óvodában is képregényeket rajzolt

Színes kiállítással mutatkozik be Bonyhádon Tihanyi Csaba grafikus, aki elmondása szerint pár éve új műfajban kezdett alkotni. Nem mindennapi digitális festményeiről és rajzairól is mesélt lapunknak.

Farkas Eszter

Bonyhádon a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ emeleti galériája ad otthont Tihanyi Csaba alkotásainak, aki korábban képregényeiből nyitott tárlatot a Solymár Imre Városi Könyvtárban.

Varga Orbán fotógráfus nyitotta meg a tárlatot - Tihanyi Csaba balra. Fotó: Máté Réka. Fotó: Mate Reka

– Az első kiállításom 2019-ben a bonyhádi könyvtárban nyílt, ahol a Szélvadászok című képregény-sorozatomat állítottam ki – emlékezett vissza a grafikus. – Alkalmazott és képgrafikus végzettséggel rendelkezem és ebben is dolgozom jelenleg is. A képregényeken túl kézzel készített rajzaim és festményeim is vannak, de alkalmazom a sokszorosító grafikai technikákat, a szitázását, készítek linómetszetet és hideg tűvel is dolgozom. Pár éve, azonban jött egy teljesen új hullám nálam, ami a digitális festészet volt.

Csaba digitális táblán egy programmal festi meg a képeket, amiket művészvászonra nyomtatnak ki. Elmondása szerint az így készült képek előállítása sokkal gyorsabb, mindig kéznél van, ezért praktikusabb, így csupán fele annyiba kerül, mint például egy olajfestmény. 

– A legjobb ezekben a képekben, hogy nem olyan törékenyek, sérülékenyek, hiszen egy olajfestmény, ha megsérül nagyon nehéz helyreállítani, ezzel szemben ezekkel bármi történik, egyszerűen csak újra nyomtatjuk és a mű újra teljes pompájában tündöklik. Digitalizált táblán különböző brushokkal – vagyis ecsetekkel – 2020-ban kezdtem el dolgozni, a brushok közt van, ami a víz alapú festékeket, a ceruzát, az olajfestéket, és még számos különböző technikák benyomását érik el. A digitális képeket megrajzolom, majd elküldöm a nyomdásznak, aki kinyomtatja művészvászonra, vagy ha rajz készül, akár fotópapírra is kerülhet az alkotás.

A művész kiemelte, változó stílusban alkot, amit jelenlegi kiállítása is jól tükröz. A több év munkáját bemutató tárlat egyfajta lezárást is jelent az alkotó számára, ahogy azt a címe is jól mutatja: Színészportrék „zárókép és bevezetés a következő karakterek világába”. 

– Van egy kézzel készített olajpasztell, és egy grafitos kép is a digitális képek közt. A galériában a karikatúráim, a Star Wars-sorozatom is látható többek közt, de minden témakör jól elkülönül egymástól, jól átlátható. 

Csaba következő nagy dobása az Alíz csodaországban témáját dolgozza fel, amire zenét ír és komponál, egy kis videót készít, valamint a képek mellett a különleges dekoráció is a könyv hangulatát próbálja majd átadni a nézőknek. 

– Ez egy nagyon nagy munka és rendkívül sok időt vesz igénybe, már évek óta dolgozom rajta. Szeretem Dalí munkáit, az ő kiállításán vettem észre – ha minden igaz – az Alíz csodaországban első kiadását. Ez nekem is megmozgatta a fantáziámat. 

A kiállító már óvodás korában tudta, hogy a Walt Disney-nél szeretne majd animációkat készíteni. Kaposváron végezte el tanulmányai, ami mellett hobbi szinten basszusgitáron zenélt is. 

– Végülis óvodában kezdődött minden, amikor körülbelül négy éves voltam és anyukám megkérdezte mi történt velem az óvodában, én pedig lerajzoltam neki képregényszerűen. Utána is rendszeresen rajzoltam, például az ausztráliai rokonoktól kapott baseball sapkámról másoltam a Tini Ninja Teknősöket a barátaimnak.

Tihanyi Csaba kiállítását szeptember 29-ig tekinthetik meg hétfőn 12 és 18 óra között, valamint keddtől péntekig 9 és 16 óra között a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában