Hagyományőrzés

2023.09.07. 14:06

Zsidó fesztiválozást tartottak Baján

Az Ady Endre Városi Könyvtár különleges helyzetben van, hiszen az egykori zsidó közösség épületében kapott helyett. A felnőtt részleg a zsinagógában, a gyermekrészleg épülete pedig az egykori zsidó óvoda, illetve polgári lakásnak adott otthont. A fesztivállal is a zsidó hagyományokat őrzik.

Teol.hu

A fesztivállal is a zsidó hagyományokat őrzik

Forrás: baon

Zalavári László, az intézmény vezetője a baon.hu-nak arról számolt be, ha már nincs Baján élő zsidó hitközösség, akkor ők a maguk módján ápolják, őrzik a zsidó kulturális hagyományokat. Több mint tíz esztendeje nyár végén, ősz elején egy klezmer koncertet szerveznek, két éve már kétnapos rendezvényt tartanak. Idén már a III. Zsidó Fesztivált szervezték meg nagy érdeklődés mellett.

Az első napon Pancsik Károly tartott előadást. Ő korábban a zsidóság vallási jellegéről, eredetéről, különböző irányzatairól beszélt. Idén zsidó származású zenészekről, operaénekesekről tartott érdekfeszítő előadást a Zene halhatatlan alakjai, a zsidó vallás hatása a zenére címmel.

Ha érdekel a folytatás és a galéria, kattints IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában