Jubileum

2023.10.17. 14:00

Négy évtizede szervezik itt az Országos Népzenei Találkozót

Huszadik alkalommal szervezték meg a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozót Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. A kétnapos rendezvényen a Dűvő zenekar új lemeze is debütált.

Farkas Eszter

A népzenei verseny idén már negyven éves múltra tekint vissza. A jubileumi alkalmon a Dűvő zenekar lemezbemutató koncerttel örvendeztette meg a bonyhádi közönséget. Összesen százöt versenyprodukciót adtak elő szombaton és vasárnap – mondta el Juhász Józsa, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója.

A gödi Kecskés Banda vidámságot hozott (Fotó: Máté Réka)

– Az idei versenyre rekord számú versenyző, összesen százhúsz jelentkezett, melyből százöt produkció meg is valósult – hangsúlyozta Juhász Józsa, majd hozzátette: Ez a nagyszámú jelentkezés számunkra pozitív jelzése annak, hogy Kodály és Bartók országában a fiatalok zenei műveltségében fontos helye van őseink dalainak, hangszeres zenéjének, és reményeink szerint azt is jelenti, hogy a bonyhádi találkozónak híre és rangja van.

A művelődési központ igazgatója elmondta, a zsűri értékelése egyfajta szakmai útmutatás is a versenyzőknek, ami nagyon fontos számukra, hiszen minden egyes produkciót külön értékeltek. A legjobb versenyzők három kategóriában – felnőtt, ifjúsági és gyermek – nívódíjat, illetve kiemelt nívódíjat vehettek át. Az egyértelmű szakmai vélemény szerint idén is nagyon magas volt a verseny és a produkciók színvonala.

A kakasdi Zsók Mózes énekelt elsőként az idei találkozón (Fotó: Máté Réka)

– Halmos Béla mindenkori zsűritag, zsűrielnök volt az Országos Népzenei Találkozókon – tájékoztatta lapunkat Nagy Zsolt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanára, a Dűvő zenekar tagja. – Bélát mindenki kedvelte, a népzene iránti szeretete nem volt kérdéses soha, megérdemelten nevezték el róla a népzenei találkozót. Halmos Béla gyulai származású, díszpolgárrá is avatták, sőt utcát is neveztek el róla.

– Kanada után, mondhatni szinte egyből Bonyhádra jöttünk a Halmos Béláról elnevezett országos népzenei találkozóra. A találkozót kétévente szervezik meg és a mostani hétvégén több mint száz produkciót adtak elő. Az idén még ellátogat a zenekarunk Svédországba, Dániába és Dél-Amerikába is. A lemezbemutató koncert este nyolc órakor kezdődött és hatalmas sikere volt.

A dalos Fekete Aporka Géda a bonyhádi Völgység Néptánc Egyesületet képviselte (Fotó: Máté Réka)

A zenekar új lemezének címe: Míg a világ! A több mint egy órás koncert után a reggelig tartó táncházon a zenekar tagjai tanítványaikkal együtt is zenéltek. Nagy Zsolt Hrúz Dénessel és Szabolccsal tizenöt éve, Mohácsy Alberttel harmincöt éve zenél együtt. A koncerten vendégük volt Blaskó Csaba zenész, zenetanár, aki tárogatózott, majd hegedült is.

A találkozó fő vázát az énekes szólisták, kamarakórusok, szóló hangszeresek és zenekarok versenyműsorai alkották. Vasárnap a harmadik versenyprogramot követően a négytagú zsűri értékelte a produkciókat – tanácsokkal, instrukciókkal látta el a versenyzőket. 

A gödi Bese Bors (Fotó: Máté Réka)

A zsűri tagjai voltak: Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, szerkesztő, a Vujicsics együttes vezetője, a Zeneakadémia adjunktusa, kutatótanár, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a zsűri elnöke;

Dr. Juhász Katalin: néprajzkutató, az MTA Néprajzi Intézetének munkatársa, népdalénekes, 1991-ben a bonyhádi találkozó énekes győztese és a Magyar Rádió különdíjasa;

Mohácsy Albert: népzenész, okleveles népzenetanár, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, a Dűvő zenekar nagybőgőse;

Vizeli Balázs, a Vizeli Trió prímása, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Biatorbágyi Művészeti Iskola tanára.

Szucsán Zalán Péter, a paksi Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola növendéke (Fotó: Máté Réka)

Kiemelt nívó díjat vehettek át: Bese Bors, Rákóczi Kende, Goldea Márton, Szerdahelyi Luca, Lisztóczki Levente Máté, Fogarassy Hajnalka, Szajkó Sára, Lehoczky Balázs, Nagy Benedek, Nagy Bálint, Frey Dávid, Gyuricza Eszter, Purcsel Cseperke, Szucsán Zalán Péter, Szabados Tünde Katalin, Péter Szabolcs, Tóth Andor, Tarcsy Tarcal, Makai Borbála, Szekeres Kamilla Apollónia, Nagy Róza Kata, Kalecz Barnabás, Rabb Mária, Zöldi Márton, Vojtkó Eszter, Törös Luca Bella, Búzaszemecskék Énekegyüttes, Óbudai Cserregők, Csikó Banda, Pendely Énekegyüttes, Váci duó, Csillengő Együttes és Nagy Bálint, Csiporka Együttes, Óbudai Zengedezők, Dúranda zenekar, Illés Dóra - Nagy Bálint, Legényes zenekar, Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Lánykara, Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Férfikara.

Nívódíjat vehettek át: Suzuki-Berkes Noé, Schneider Bodza, Zsók Mózes, Virág Márton, Berty Mátyás, Kristofori Lili Leila, Papp Dániel, Ónodi András Máté, Paár Viktória, 
Marczika Félix Ferenc, Péter Márton, Kovács Kolos, Tarcsy Tarcal, Kelemen Kamilla, Kiss Olivér Brúnó, Huszti Levente, Horváth Kitti, Vincze Aisa, Bíró Zsófia Sára, Bácsi Johanna, Farkas Levente, Ballay Dorka, Zöldi Márton, Veres Réka, Sass Éva, Czikó Rebeka, Kerekes Kincső, Tóth Nóra Zsófia, Fekete-Sebestyén Ibolya, Csicsergő Énekegyüttes, Kecskés banda, Krapfel Abigél - Vörös Veronika, Gyimesi duó, Búzavirágok énekegyüttes, Bonymini zenekar, Gyuricza Eszter - Nagy Bálint, Nádasdy Banda, Budafoki zenekar, Csíki zenekar, Váci énekes kamara, Tirola Banda.
 



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában