TV-ajánló

2023.11.16. 14:41

A háború tudománya

A náci Németország tele volt tudósokkal, mérnökökkel, akik tevékenyen vettek részt a harmadik birodalom építésében.

Brunner Mónika

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Számos alkotás fűződik a nevükhöz, amelyek túlélték a második világháborút. A National Geographic dokumentumsorozata arra vállalkozott, hogy bemutassa a nácik fejlesztéseit, például Adolf Hitler harci repülőgépeitől a burmai halálvasútig. 

A technikatörténeti sorozat aktuális részében arról esik szó, hogy a megszállt Európát a szövetséges inváziótól megvédendő Führer 1942-ben elrendelte egy páratlan építmény, a Norvégiától Franciaországig mintegy ötezer kilométeren át kanyargó Atlanti fal megalkotását. Az Atlanti fal szerepet játszott abban, hogy a szövetségesek Normandia partjainál veszteségeket szenvedtek. 

A filmben a szemünk előtt születik meg a felbecsülhetetlen mennyiségű nyersanyagot és munkaerőt igénylő erődvonal, melynek tesztjére a normandiai partraszállás napjáig kellett várni. 

A műsorban az Atlanti fal mellett a Németország nyugati határa mentén kiépített hatszázharminc kilométeres Siegfried-vonal, a hadtörténet egyik leghatalmasabb védelmi rendszerének történetét is megismerhetjük.

A Harmadik Birodalom építményei, amerikai dokumentumfilm sorozat, I/2. rész, National Geographic, 20 óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában