TV-ajánló

2023.11.17. 18:30

Milyen halandónak lenni?

Wim Wenders klasszikusát, a Berlin felett az ég című drámát 1987-ben mutatták be.

Révészné Hanol Erzsébet

Nicolas Cage, a film főszereplője

Forrás: Shutterstock

Az alkotás amellett, hogy a kívülről, beavatkozás nélkül az embereket figyelő angyalok lírai, filozofikus története, egyszerre kortalan és mégis hiteles korlenyomat a berlini fal által kettéosztott városról. Jó egy évtizeddel később elkészült a történet amerikai változata, amelynek alkotói nem azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy hűen másolják az európai változatot – ennek nem is lett volna értelme –, ám az elődhöz hasonlóan sikerült sokak által kedvelt filmet készíteniük.

A televíziócsatornák gyakrabban vetítik a tengeren túli verziót, az Angyalok városát, amelyet pénteken este a Film Cafén lehet megtekinteni. A filozofikus hangvételű történetben azt járják körül, mi történik, ha egy angyal elkezd vágyódni a halandók mindennapjai után, és ki akarja próbálni a szerelmet? Nicholas Cage alakítja az angyalt, Seth-et, aki szerelmes lesz egy földi halandóba, a sebésznő Maggie-be. Választania kell égi és földi szerelem között. Vajon mi az, ami egy racionális gondolkodású orvosnőt arra késztet, hogy egy olyan férfihoz vonzódjon, akinek a létezését is lehetetlen elfogadnia? Maggie és Seth addig harcolnak józan eszükkel és vágyaikkal, míg végül mindent feláldoznak a szerelem érdekében.

A filmrajongók körében visszatérő vitatéma, hogy az eredeti vagy az amerikai remake sikerült-e jobban. A tévéműsor most az utóbbi változat híveinek kedvez.

Angyalok városa, Film Café, 18.55.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában