Kiállítás

2023.12.08. 19:33

Tolna vármegye a fotóriporter szemével

Tolna Vármegyei Történetek címmel kiállítás nyílt pénteken délután, Szekszárdon, a Művészetek Házában. Mártonfai Dénes, a Tolnai Népújság és Teol.hu fotósa huszonhat tablón, hetvennyolc képen mutatja be a vármegyét.

Szepesi László

Mártonfai Dénes fotóriporter huszonhat tablón, hetvennyolc képen mutatja be a vármegyét.

Fotó: Makovics Kornél

Ezek égi és földi képek. Motoros sárkányon repülve magasból örökítette meg a városokat, meg Medinát, Kölesdet, Felsőnánát, Harcot, Murgát, Grábócot pedig úgy, ahogyan kevesen láthatták a görög keleti szerb templomot. A szekszárdi tablóra pedig becsempészte a fotózás melletti másik hobbijának tárgyát, a száguldó modellautót.

Fehérvári Tamás, Tolna Vármegye Közgyűlésének elnöke köszöntőjében úgy méltatta a tárlatot: ez sokkal több, mint képek gyűjteménye, ez egy sokatmondó, sokat mutató metszet Tolnáról. Ezeknek az emlékeknek szerepük lesz unokáink életében. Így öröklődik az értékrendszer, a tolnamegyeiség.

A kiállítást Finta Viktor, a Tolnai Népújság és Teol.hu főszerkesztője nyitotta meg, azt mondta, év végéhez közeledve számot vetünk, mennyi mindent sikerült megvalósítanunk terveinkből, s visszavéve az évközi rohanásból, fókuszálunk olyan bensőséges dolgokra, amelyekre az esztendő során kevés idő jutott. Így öröm, hogy Mártonfai Dénes tárlata most kerülhet a közönség elé.

Bemutatva őt, elmondta, huszonegy éve lett hivatásos fényképész, tizennyolc éve a Népújság fotóriportere, a fotórovat vezetője. Szinte, sorra nyeri a legszebben csillogó díjakat országos pályázatokon. Volt az Év fotóriportere, győztes a Magyar Sajtófotó Pályázaton, nívódíjas, kétszer is elnyerte a Pécsi József fotográfiai ösztöndíjat, meghívást kapott kiállítóként a Helsinki Fotóművészeti Biennáléra, sok kiállításon ott voltak képei, de legnagyobb tárlata a Teol.hu és a Tolnai Népújság, ott naponta láthatók az általa készített fotók. Mondják, egy jó fotó többet mond száz szónál, Dénes fotóra ez igaz.

Elmondta, ez a hét egy másik sikert is hozott a Népújságnak, a lap másik fotósa, Makovics Kornél, Hihetetlen Energiák című villámos képével második lett a legrangosabb hazai fotópályázaton.

A Mártonfai Dénes fotótit bemutató kiállítás vasárnap és hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között december 22-ig tekinthető meg a Művészetek Házában.  


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában