Magyar Kultúra Napja

2024.01.12. 17:30

Sok nívós programra készülhetünk a Kultúra Hetében

Három és fél évtized óta megünnepeljük január 22-én a Magyar Kultúra Napját, emlékezve arra, hogy 1823-ban, ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását Csekén. Szekszárdon a Kultúra Hetét hirdették meg.

Szepesi László

Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója a sajtótájékoztatón

Fotó: Mártonfai Dénes

Idén is több kulturális rendezvény kötődik ehhez a Magyar Kultúra Napjához, így ebben az évben erre az időszakra meghirdették a Kultúra Hetét Szekszárdon. Erről tartott pénteken sajtótájékoztatót Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója. Elmondta, több kiállítás, színházi és gálaműsor, emléknap és ünnepi hangverseny várja az érdeklődőket január 18-27. között.

Jövő csütörtökön este 6-kor Matókné Kapási Julianna, a Bartina Néptáncegyüttes egykori táncosa és művészeti vezetője nyitja meg a „Táncra ítélem magamat" – Foltin Jolán emlékkiállítást. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus-rendező, táncművész, táncpedagógus életművét Eifert János, Kádár Kata, Korniss Péter, Kis Ferenc és Rácz Gabriella fotói idézik fel. A Babits márványtermében február végéig megtekinthető kiállítás megnyitóját a Tarsoly zenekar táncháza követi.

Mészöly Miklósra is emlékezünk

Pénteken, január 19-én délelőtt Szekszárd Önkormányzata és a Mészöly Miklós Egyesület a Művészetek Házában rendezi meg a XXI. Mészöly Miklós emléknapot. Ezzel tiszteleg szülővárosa a huszadik századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja előtt. Ekkor adják majd át a Mészöly-díjat, s az emlékplakettet. Délután pedig a Mészöly Miklós emlékházban folytatódik a megemlékezés.

A Kultúra Hetének rendezvénysorozata szombaton a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter A padlás című előadásával folytatódik, mégpedig két, teltházas előadással. 

Gálaműsor sok-sok résztvevővel

Január 21-én a kulturális központ színháztermében ünnepi gálaműsor lesz, amelyen a központban működő együttesek, csoportok, civil szervezetek, együttműködő partnerek mutatkoznak be. Hangversenyt ad a Szekszárd Jazz Quartet, a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus, a Platán Nyugdíjas Klub, a Szívküldi Dalkör, a Szekszárdi Madrigálkórus, a Szekszárdi Magyarnóta Klub, a Tücsök Zenés Színpad, a Gagliarda Kamarakórus, a Babits Nyugdíjas Klub, a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, a Muslinca Kórus Szekszárd és a Csurgó zenekarral a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület. Erre regisztrációs jegyek válthatók a Babits Mihály Kulturális Központ jegypénztárában és a Garay téri Tourinform Irodában.

Koncert és festmények a Művészetek Házában

Hétfőn este hat órakor, a Művészetek Házában Magyar dallamok az európai zenében címmel ünnepi hangverseny lesz, amelyen közreműködik Palatinus Violetta koncert- és operaénekes, fuvolista, Ács József zongoraművész és Lozsányi Tamás orgonaművész. Palatinus Violetta férje, Ács József Bátaszéken született, a házaspár négy évtizeden át külföldön élt, s Európa jeles művészei között tartották számon őket. 

Január 27-én, szombaton délelőtt 11 órakor szintén a Művészetek Házában nyílik Hagyomány címmel a Magyar Művészeti Akadémia festőművész tagjainak kiállítása. Szekszárd, a korábbi évekhez hasonlóan, vendégül láthatja a legkiválóbb kortárs festőművészeket, s alkotásaikat. A kiállítás kurátora Baky Péter Munkácsy Mihály díjas festőművész, a Művészetek Háza nyugalmazott igazgatója. A kiállítás március 23-ig, vasárnap és hétfő kivételével díjtalanul megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában