Wusching Ibolya képei

2024.02.29. 15:28

A festő egyéni stílusát határozott színek, egyenes vonalak jellemzik

Sokéves hagyomány folytatásaként képkiállítás nyílt meg Szekszárdon a VIP, azaz a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola folyosóján. Régen is egymást követték a tárlatok, s mióta felújították az épületet, ez már a harmadik ilyen alkalom.

Szepesi László

Wusching Ibolya képei a VIP-ben (Fotó: Makovics Kornél)

Most Wusching Ibolya képei láthatók a falakon. Ő Pécsett él, de tolnainak vallja magát, Bonyhádon született, Nagymányokon élt sokáig, Szekszárdon a Bezerédj Technikum diákja volt. Képeit a szekszárdi festőtárs, Biszák László bíztatására hozta el, akinek tavaly novemberben volt kiállítása ugyanitt.

A tárlatot Lönhárd Ferenc, a Bárka Művészeti Szalon elnöke nyitotta meg. Említette a festő egyéni stílusát, melyben határozott színekkel operálva mond véleményt a világról.
A képeken az erős, meghatározó színeket, mint a kazettás tűzzománcnál, itt is vonalak veszik körül. De ezek a rajzolt határok mindig egyenesek. Kanyargó, hajló vonal szinte nincs sehol. A képek mégis lágyak, érzelmeket tükröznek, örömet, boldogságot, bánatot, meghittséget, intimitást, szeretetet, szerelmet, szenvedélyt. 

A kiállítás képei ugyan nem tartoznak a tananyaghoz, de formálják, gyarapítják az iskola diákjainak ízlését, szépérzékét. Ők a turizmusban, idegenforgalomban, vendéglátásban dolgoznak majd, s az esztétika mindegyikben lényeges. Hiszen – folytatta a tárlat szervezője, Szőke Anikó, a VIP gyakorlati oktatásvezetője – egy szépen terített asztal is alkotás, abban is ott a művészet.  

Egyébként ez a március végéig látható tárlat kicsit ráhangolódás is az iskola ünnepére. Április nyolcadikán kezdődik a jubileumi hét, amikor megemlékeznek arról, hogy az iskola éppen hetven éves. Akkor pedig egy olyan kiállítás nyílik, amelyen a régi oktatók képei lesznek láthatók a falakon.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában