Megnyitó

2024.04.22. 09:56

Megihlette a diákokat az Ördögcsúcs

Kiállítás nyílt, egyben egy pályázat eredményhirdetése is zajlott kedden, késő délután Szekszárdon, a Babits kulturális központ márványtermében.

Szepesi László

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat a város németül tanuló általános iskolás diákjait arra kérte, illusztrálják Herger Ede Ördögcsúcs, Der Teufelsgipfel című népmeséjét. Ez a gyerekeknek írt kétnyelvű könyvben lévő húsz népmese, monda közül a címadó írás.

Fotó: Makovics Kornél

A pályázat sikeres volt, a diákok több mint másfél száz rajzot készítettek, s a zsűri ezek közül választotta ki a legjobbakat.

Ez már a negyedik pályázat 

Az eredményhirdetés a Mondschein Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus előadásával kezdődött, majd Farkas Pálné, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte német, majd magyar nyelven az illusztrációkat készítő gyerekeket, az őket segítő pedagógusokat, s a szülőket. Ez a negyedik ilyen pályázat, amellyel a fiatal generációk számára a német irodalom megismeréséhez, az oktatási intézményeknek a német nemzetiségi oktatásához és különösen a népismeret tanításához akartak segítséget adni. Elmondta, az elkészült rajzok dicsérik a tanulókat és a felkészítőket is, mert az illusztrációk kettős feladatot rejtenek, a német nyelvi szöveg megértését, majd annak képi megjelenítését.

A történetek közel állnak a gyerekekhez 

Beszélt arról is, hogy Herger Ede, palkonyai származású tanár az ottani népi mondák gyűjtője, és, hogy az általa megőrzött történetek kiválóan alkalmasak a német nyelvet tanulók szókincsének bővítésére, nyelvi fejlesztésére. Olyan történeteket írt le, amelyek a gyerekekhez közel állnak, megfelelnek világuknak. Ennek is köszönhető, hogy erre, az immár negyedik alkalommal meghirdetett pályázatra ilyen sok kép érkezett.

Németül és magyarul is köszöntötte a résztvevőket Berlinger Attila, a kulturális központ igazgatója. Elmondta, mint sváb ősökkel rendelkező embernek, neki is szívet melengető érzés, hogy a német önkormányzatnak, az óvodáknak és iskoláknak köszönhetően nem tűnik el ennek a háromszáz éve itt hazát lelt népcsoportnak kultúrája, hagyománya, identitása. Összeköti őket az ősök iránti tisztelet, s a vágy, hogy az előző generációk rájuk hagyta értékrendet, kultúrát és hitvallást átadják a jövő generációjának. Ezért is fontosak az ilyen programok.

A köszöntőt követően a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola harmadik osztályosainak kórusa énekelt, majd Villi Bertold, a Baka István Általános Iskola nyolcadikos diákja németül elmondta a rajzok alapjául szolgáló népmesét.

A kisdiákok csilingelő hangja után értékelte a beküldött rajzokat a zsűri elnöke, dr. Galigerné Pártai Erika és Weisz Béla rajzfilmrendező és karikaturista. Ezt követte az eredményhirdetés, amikor a zsűri külön díjazta az 1-2., a 3-4., az 5-6. és a 7-8. évfolyamba járó tanulók munkáit, valamint azokét, akik a digitális technika alkalmazásával készítették rajzukat. Egyedi volt az is, hogy általában mindegyik korosztályban négyen kaptak, mégpedig gyémánt, arany, ezüst és bronz díjat. 

Az elismerések átadása után az ünnepséghez illő német muzsikát játszottak Pecze István tanár úrral együtt tangóharmonikán a tanítványai, majd az Ördögcsúcs írójának, Herger Ednek a fia, Herger Tamás megnyitotta a május 4-ig nyitva tartó kiállítást, amelyen a pályázatra beküldött valamennyi kép szerepel.

Díjazottak

A legkisebbek közül Kerekes Lilien és Kerekes Zénó Márk, a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola, valamint Farkas Vivien és Kaszás Lilli, a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola diákja lett díjazott. A következő korosztályban Nagy Petra, a Szent József Iskolaközpontból, Hepp Lilien Matild, a Dienes Valéria Általános Iskola, Hutás Anna, a Babits Mihály Általános Iskola, Juhász Ella, a Dienes Valéria Általános Iskola, majd az 5-6 évfolyamból Sülyi Réka, a Dienes Valéria Általános Iskola, Tarnai Izabella, a Baka István Általános Iskola, Koch Izabella és Molnár Panna, a Babits Mihály Általános Iskola tanulója, a 7-8. osztályosok közül Baross Emőke a Dienes Valéria, Matus Emma, a Baka István és Erdélyi Sára, a Babits Mihály Általános Iskola diákja kapott díjat. Külön értékelték a digitális technikával készült képeket, itt Bérdi Balázs, a Babits Mihály Iskola, Farkas Máté és Csizolszki Ákos, a Baka István Iskola és Kovács Fanni Eszter, a Dienes Valéria Általános Iskola diákja kapott díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában