Bárka szalon

2024.05.22. 15:27

A közös alkotás olyan, mint a közös ima

Bárka a síneken. Akár meg is lehetne festeni. Persze kellene hozzá némi szürrealista látás- és ábrázolásmód. Az viszont maga a realizmus, maga a valóság, hogy a Bárka Képzőművészeti Szalon tagjai a szekszárdi vasútállomás civil közösségi helyiségében alkotnak.

Wessely Gábor

Biszák László segíti a képalkotókat (A szerző fotója)

Kéthetente találkoznak, és a csoport művészeti vezetője, Biszák László tanácsait is igényelve-megfogadva festenek. A legutóbbi összejövetelen részt vett: Nagy Judit, Monostoriné Kovács Mária, Sarvanicz-Papp Julianna, Nagy Adrienn, Szijjártó Istvánné és Németh Kata. A helyiségben mindig csendes zene szól, ami a bárkások szerint segíti a művek megszületését.

Vannak magányos alkotók, és vannak, akik közösségben tudják igazán kibontakoztatni a tehetségüket. Akiknek szükséges a menet közbeni konzultáció, a gyakori visszajelzés. A művészeti vezető meggyőződése, hogy a közös alkotás olyan, mint a közös ima. Egészen más, mintha valaki otthon, egyedül foglalkozna vele.

– Ha együtt vagyunk – mondja – hatunk egymásra, segítjük egymást, valahogy átszellemül a légkör. Évek óta járunk ide. Eleinte tartottam egy kis anyagismeretet, adtam technikai tanácsokat; hogyan kell alapozni, festeni farostlemezre, vászonra, olajjal, akrillal, aztán ki-ki elindult a saját útján. Készülünk kiállításokra, elhozzák a résztvevők a problémásabb képeiket, amelyekkel elakadtak, megbeszéljük, s tovább lépünk. Szerintem egyértelmű a fejlődés mindenkinél.

Nyáron szünetelnek a vasútállomási összejövetelek, mert a tagok alkotótáborokba mennek. Együtt és külön-külön is. A következő közös bárkás tábor Udvariban lesz, május utolsó hetében. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában